Żurek z mleczkiem kokosowym i grzybami Shiitake

Żurek to obowiązkowe danie na wielkanocnym stole. Koniecznie wypróbujcie nasz orientalny przepis na wegetariańską wersję z mleczkiem kokosowym oraz grzybami shiitake. Grzybowy sos sojowy dopełnia całości aromatu dodając daniu lekkiej leśnej nuty – nikt nie oprze się temu daniu. Do dzieła!

 

 

 

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 4

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 45 min.

Ostrość:

Składniki

Bulion warzywny:

  • 1 litr wody
  • 2 średnie marchewki całe, obrane
  • 1 średnia pietruszka cała, obrana
  • 3 cebule w łupinie
  • 1 mała papryczka chili bez pestek
  • 1 mały por, pokrojony w grube plastry (biała część)
  • ½ małego selera pokrojony w kawałki
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie

Tip: Zamiast przygotowywać bulion, możesz skorzystać z bulionu instant

Sposób przygotowania

  1. W dużym garnku przygotuj bulion. W trakcie gotowania ściągaj szumy z wierzchu bulionu. Gotuj na wolnym ogniu przez 40 min.
  2. Ugotowany bulion przecedź przez sitko. Wyłów marchewkę i pietruszkę, a następnie pokrój je w kostkę i dodaj do bulionu.
  3. Dodaj mleczko kokosowe, grzyby Shiitake i gotuj bulion przez 30 min. Dopraw do smaku sosem sojowym jasnym, sosem sojowym grzybowym, pastą wasabi, pieprzem, majerankiem oraz solą Kala Namak . Doprowadź całość do wrzenia.
  4. Przygotowany żurek podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Sos sojowy grzybowy 150 ml House of Asia

Sos sojowy grzybowy 150 ml

Nowość
Bestseller
Mleczko kokosowe 5-7% 400 ml House of Asia

Mleczko kokosowe 5-7% 400 ml

Nowość
Bestseller
Grzyby Shiitake 30g House of Asia

Grzyby Shiitake 30 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI