Dietetyk radzi

Wodorosty: morze na talerzu. Dlaczego warto włączyć je do diety?

Wodorosty to przede wszystkim powszechny składnik kuchni azjatyckiej, ale także karaibskiej i skandynawskiej. Zyskuje coraz większą popularność również w Polsce, szczególnie wśród osób interesujących się zdrowym stylem życia. Nic dziwnego, ponieważ jedzenie wodorostów to doskonały sposób na uzupełnienie diety cennymi składnikami odżywczymi.

Wodorosty to ogólna nazwa obejmująca różnego rodzaju algi i rośliny wodne. Z reguły jadalne są algi morskie, a nie słodkowodne. Mogą różnić się wielkością w sposób zaskakujący, od mikroskopijnego planktonu po kilkudziesięciometrowe algi. Stanowią podstawowy pokarm dla morskich stworzeń, a także są integralnym elementem diety człowieka od setek lat, szczególnie Chińczyków i Japończyków.

Za co tak bardzo cenione są na świecie?

W tradycyjnej medycynie chińskiej wodorostów używa się jako pomoc w leczeniu nowotworów, tarczycy, a także infekcji układu moczowego. We współczesnym świecie, prowadzi się wiele badań naukowych potwierdzających niezwykłe właściwości alg. Między innymi odkryto, że w wodorostach występują polisacharydy posiadające antywirusowe właściwości, które także indukują śmierć komórek nowotworowych jelita grubego. Ponadto z uwagi na wysoką zawartość błonnika algi zmniejszają wchłanianie cukru do krwi i pomagają obniżyć poziom tzw. „złego cholesterolu” LDL. Zawarty w algach błonnik to głównie frakcje rozpuszczalne, dzięki którym szybciej odczuwamy sytość po posiłku, a także stanowią one pożywienie dla dobrych bakterii jelitowych, co wpływa pozytywnie na nasz układ odpornościowy i samopoczucie. Na uwagę zasługuje fakt, że algi morskie są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3. To dzięki spożyciu alg ryby słyną z wysokiej zawartości tych cennych kwasów tłuszczowych. Warto również podkreślić, że bogate są w witaminy, składniki mineralne i polifenole. W wodorostach znajdziemy takie witaminy jak A (w formie karotenoidów), C, D, E, B, K, oraz składniki mineralne, w tym: jod, wapń, magnez, potas, miedź oraz żelazo. Z uwagi na wysoką zawartość jodu, algi są niewskazane dla osób z nadczynnością tarczycy.

Na świecie istnieje wiele odmian jadalnych wodorostów. Wśród najbardziej popularnych warto wymienić:

  • Nori – chociaż wygląda na zieloną, w rzeczywistości jest odmianą czerwonej algi. W czasach starożytnych spożywana była w formie pasty, aż do 1750 roku, w którym Japończycy wpadli na pomysł aby przetworzyć pastę nori w formę kartki papieru, którą znamy i używamy do dziś. Powszechnie stosowana jest do zawijania suchi, ale także służy jako przyprawa do zup, np. do zupy ramen, jako dekoracja, a także jako chrupiąca przekąska.
  • Kombu – to alga naturalnie bogata w kwas glutaminowy, wnoszący do potrawy smak umami, piąty znany smak, przypominający smak grzybowo – rosołowy. Wykonuje się z niej dashi – japoński bulion. Powszechnie używany jako naturalny wzmacniacz smaku do zup, sushi i innych dań.
  • Wakame – podobne do kombu ale bardziej delikatny i soczysty. Alga ta klasyfikowana jako brązowa mimo, iż w kolorze jest jaskrawo zielona. Przygotowuje się z niej świeże sałatki, a także dodaje do zup. Szczególnie bogata jest w kwas foliowy, niezwykle istotny dla kobiet planujących zajść w ciążę.
  • Dulse – rodzaj czerwonej algi o delikatnej, lekko żującej teksturze. Używana jest w celu wzmocnienia smaku różnych dań, a także jada się ją jako przekąskę.
  • Kelp, Chlorella, Spirulina – to algi, które najczęściej występują w formie sproszkowanej jako suplement diety.
  • Agar – jest to substancja otrzymywana z algi, używana do zagęszczania i żelowania żywności. Świetnie zastępuje żelatynę, będąc doskonałą alternatywą dla wegetarian.

Jedzenie wodorostów to nie tylko zdrowy dodatek do diety, ale także ciekawe jej urozmaicenie.

Wypróbujcie nasze przepisy z wodorostami, np. sałatkę z wakame

http://houseofasia.com.pl/przepisy/salatka-wodorostami-wakame/

Dietetyk kliniczny Monika Wodyczko

Wszystkie aktualności

PRODUKTY POWIĄZANE

 

Warning: array_diff(): Argument #1 is not an array in /wp-content/themes/hoa/single.php on line 244
Nowość
Bestseller
Mleczko kokosowe 5-7% 400 ml house of asia

Mleczko kokosowe 5-7% 400 ml

Nowość
Bestseller
Sos teriyaki 150 ml house of asia

Sos teriyaki 150 ml

Nowość
Bestseller
Makaron Chow Mein 250 g house of asia

Makaron Chow Mein 250 g

Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150 ml house of asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Sos sojowy ciemny 150 ml house of asia

Sos sojowy ciemny 150 ml

PRZEPISY

 

NASZE MARKI