Mintaj z ryżem i marynowanymi warzywami

Ryby to bogate źródło łatwo przyswajalnego białka, kwasów omega-3, witamin D i B12 oraz żelaza, dlatego warto wprowadzić je do swojego menu i korzystać z ich dobrodziejstw jak najczęściej.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 1

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 3

Czas: 40 min.

Ostrość:

Składniki

400 g filet z mintaja (zamiennie dorsz lub łosoś)

Marynata:

Marynowane warzywa:

  • 1 łyżka prażonego sezamu 
  • 100 ml wody 
  • 50 g cukru 
  • 25 ml octu ryżowego 
  • 1 mała marchew pokrojona w słupki
  • 1 mała biała rzepa pokrojona w słupki
  • 1 mały por (biała część) pokrojony w paski 

Majonez Sriracha z pastą Yuzu:

Zaprawa do ryżu:

Sposób przygotowania

  1. W misce zamarynuj rybę w paście miso oraz wodzie i odstaw do lodówki na czas przygotowywania reszty składników.
  2. W misce wymieszaj wodę, cukier oraz ocet ryżowy. W tak przygotowaną marynatę włóż marchew, rzepę oraz pora. Odstaw całość do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wyjmij warzywa z marynaty i posyp je sezamem.
  3. W misce wymieszaj majonez, sriraczę oraz pastę yuzu.
  4. Ryż ugotuj według wskazań na opakowaniu, przełóż go do miski i wymieszaj z octem ryżowym, cukrem oraz solą.
  5. Zamarynowaną rybę zawiń w folię i upiecz w piekarniku.. Piecz 20–30 minut w temp. 180°C. w zależności od wielkości porcji. 
  6. Rybę podawaj na ryżu, z dodatkiem majonezu i piklowanych warzyw.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Ryż do sushi 400g House of Asia

Ryż do sushi 400 g

Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

Nowość
Bestseller
Pasta Miso 75g House of Asia

Pasta Miso 75 g

Nowość
Bestseller
Biały sezam 50g House of Asia

Sezam biały 50 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI