Żurek z mleczkiem kokosowym i grzybami Shiitake
Żurek to obowiązkowe danie na wielkanocnym stole. Koniecznie wypróbujcie nasz orientalny przepis na wegetariańską wersję z mleczkiem kokosowym oraz grzybami shiitake. Grzybowy sos sojowy dopełnia całości aromatu dodając daniu lekkiej leśnej nuty – nikt nie oprze się temu daniu. Do dzieła!
Liczba porcji: 4
Czas: 45 min.
Ostrość:
Składniki
Bulion warzywny:
- 1 litr wody
- 2 średnie marchewki całe, obrane
- 1 średnia pietruszka cała, obrana
- 3 cebule w łupinie
- 1 mała papryczka chili bez pestek
- 1 mały por, pokrojony w grube plastry (biała część)
- ½ małego selera pokrojony w kawałki
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
Tip: Zamiast przygotowywać bulion, możesz skorzystać z bulionu instant
- 400 ml mleczka kokosowego 5-7%
- 30 g grzybów Shiitake
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki sosu sojowego grzybowego
- 1 łyżeczka wasabi S&B
- Sól Kala Namak do smaku
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 jajka ugotowane na twardo
- Pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- W dużym garnku przygotuj bulion. W trakcie gotowania ściągaj szumy z wierzchu bulionu. Gotuj na wolnym ogniu przez 40 min.
- Ugotowany bulion przecedź przez sitko. Wyłów marchewkę i pietruszkę, a następnie pokrój je w kostkę i dodaj do bulionu.
- Dodaj mleczko kokosowe, grzyby Shiitake i gotuj bulion przez 30 min. Dopraw do smaku sosem sojowym jasnym, sosem sojowym grzybowym, pastą wasabi, pieprzem, majerankiem oraz solą Kala Namak . Doprowadź całość do wrzenia.
- Przygotowany żurek podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.