Tajskie kotleciki rybne z żółtym curry

Tajskie kotleciki rybne to jedno ze sztandarowych dań Tajlandii. Pyszne, aromatyczne i sycące zabiorą Cię w kulinarną podróż pełną doznań i smaków. Dodatek żółtego curry pozwoli na wydobycie pełnej gamy doświadczeń.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.2 / 5. Ilość głosów: 5

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 3

Czas: 45 min.

Ostrość:

Składniki

  • 2 łyżki pasty żółte curry 
  • 1 łyżeczka pasty yuzu (S&B) 
  • 1 opakowanie panierki panko 
  • 500 g fileta z mintaja 
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę 
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej 
  • 1 jajko 
  • 1 pęczek szczypiorku drobno posiekany
  • Olej roślinny do smażenia
  • 1 limonka sparzona pokrojona w cząstki

 

Sałatka z marynowanego zielonego ogórka:

  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 zielony ogórek pokrojony w długie, cienkie plastry
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego 
  • 2 łyżki kolendry drobno posiekanej

Sos do podania:

  • 2 łyżki sosu sriracha żółtego 
  • 3 łyżki domowego majonezu
  • 1 łyżka szczypiorku drobno posiekanego
  • 1 łyżeczka soku z limonki 

Sposób przygotowania

  1. Rybę pokrój w drobną kostkę i włóż ją do dużej miski.
  2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek. Następnie dodaj kukurydzę, pastę żółtą curry i pastę yuzu. Smaż jeszcze przez 1-2 minuty. Składniki z patelni dodaj do masy rybnej.
  3. Dodaj szczypiorek i jajko, a następnie dokładnie wymieszaj masę. Uformuj kotlety i obtocz je w panierce panko. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  4. Ogórka zamarynuj w occie ryżowym i cukrze kokosowym. Odstaw do lodówki na kwadrans, a następnie dodaj kolendrę i sezam.
  5. W misce wymieszaj majonez, sos sriracha, szczypiorek oraz sok z limonki tak, aby powstał jednolity sos.
  6. Usmażone kotlety rybne podawaj z sałatką z ogórka, sosem majonezowym oraz cząstką limonki.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Panierka Panko 200g House of Asia

Panierka Panko 200 g

Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150 ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

Nowość
Bestseller
Pasta curry żółta 113g House of Asia

Pasta curry żółta 113 g

Nowość
Bestseller
Biały sezam 50g House of Asia

Sezam biały 50 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI