Wege burger z zielonym jackfruitem i sosem teriyaki
Jackfruit to tropikalny owoc, który dzięki swojej włóknistej strukturze oraz absorbcji smaku i aromatu z dodanych do niego przypraw i sosów z powodzeniem stanowi substytut mięsa. Wypróbuj przepis na wege burgera i zaskocz wszystkich mięsożerców!
Liczba porcji: 4
Czas: 30 min.
Ostrość:
Składniki
- 1 puszka zielonego jackfruita
- 6 łyżek sosu teriyaki
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 4 bułki do hamburgerów
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki surówki colesław
- 1 cebula pokrojona w plastry
- 1 duży pomidor pokrojony w plastry
- 2 łyżki oleju roślinnego
Sos:
- 2 łyżki sosu sriracha zielone chili
- 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
- 3 łyżki majonezu
Sposób przygotowania
- Jackfruita wyłóż na sitko i dobrze odsącz, a następnie odkrój zdrewniałe końcówki i za pomocą widelca poszarp owoc na kawałki przypominające włókna.
- Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim jackfruita na złoty kolor, a następnie dodaj sos teriyaki i smaż około 5 minut tak, aby nadmiar sosu został wchłonięty przez owoc.
- Na patelni rozgrzej masło i przesmaż na nim przekrojone na pół bułki. W międzyczasie, w małej misce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki sosu.
- Złóż burgera w następującej kolejności: posmaruj bułkę sosem, nałóż surówkę colesław, smażonego jackfruita, a na koniec ułóż warzywa i przykryj drugą częścią bułki.