Makaron Udon z kurczakiem w sosie mango-chili Co_dzis_zjemy
Subtelnie pikantne danie z elastycznym makaronem w smakowitym sosie na bazie mango. Do jego przygotowania potrzebujesz wyłącznie kilku składników oraz mniej niż pół godziny! Przepis przygotowany we współpracy z influencerem Marcinem Kozickim @Co_dzis_zjemy.
Liczba porcji: 2
Czas: 25 min.
Ostrość:
Składniki
- 200 g Świeżego makaronu Udon House of Asia
- 200 ml Pulpy mango QF Quality Food
- 1 łyżka Żółtej pasty curry House of Asia
- 250 ml Mleczka kokosowego 12-14% House of Asia
- 1 pierś z kurczaka
- 2 cm imbiru drobno pokrojonego
- 2 łyżki kolendry
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki oleju
Do podania:
- 1 łyżka Sezamu białego House of Asia
- 2 łyżki kolendry
- 1 papryczka chili drobno pokrojona
Sposób przygotowania
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż imbir, kolendrę oraz papryczkę chili. Dodaj pastę curry i dokładnie wymieszaj całość. Następnie wlej mleczko kokosowe i pulpę mango. Zredukuj całość o 30%.
- Na kolejnej patelni rozgrzej olej i podsmaż kurczaka. Dodaj go do sosu mango-chili.
- Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu, a następnie dodaj do sosu i dokładnie wymieszaj.
- Danie podawaj ze świeżą kolendrą, chili oraz sezamem.