Miso ramen z tofu i grzybami Shiitake Flymetothespoon
Jeśli jesteś zabiegany, a masz ochotę na ciepły, pożywny posiłek to mamy propozycję właśnie dla Ciebie. Flymetothespoon przygotowała przepis na odżywczą zupę miso z grzybami shiitake. Dodatek tofu sprawi, że zupa będzie jeszcze bardziej sycąca. Spróbuj!
Liczba porcji: 2
Czas: 15min.+2h
Ostrość:
Składniki
- 225 g Pasty miso House of Asia
- 30 g Suszonych grzybów Shiitake House of Asia
- 2 łyżki Glonów wakame House of Asia
- 200 g Makaronu Ramen House of Asia
- 600 ml bulionu dashi lub innego
- 100 g tofu pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki szczypiorku posiekanego
- 1 łyżka sezamu
Sposób przygotowania
- Grzyby shiitake namocz przez co najmniej 2 godziny w gorącej wodzie.
- Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu. Tofu pokrój, a szczypiorek posiekaj.
- Bulion zagotuj i zdejmij z ognia. Dodaj pastę miso i wymieszaj.
- Do miseczek włóż ugotowany makaron, ułóż grzyby shiitake i dodaj glony. Zalej wszystko gorącym bulionem i odczekaj około 5 minut, aż wakame spulchnieją. Następnie dodaj tofu, posyp szczypiorkiem i sezamem.
TIP dla zabieganych: Zamiast suszonych grzybów możesz użyć shiitake z puszki.