Ramen z wędzonym boczkiem i grzybami słomkowymi
Nasi kucharze Jarek Owczarczyk oraz Pongthep Aroonsang specjalnie dla Was przygotowali japoński ramen z wędzonym boczkiem. Pożywna i pełnowartościowa zupa, która rozpieści każde podniebienie. A co najważniejsze, jej przygotowanie jest naprawdę proste. Przekonajcie się sami!
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min.
Ostrość:
Składniki
- 150 g Makaronu Ramen House of Asia
- 1 puszka Grzybów słomkowych House of Asia
- 3 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 1 łyżeczka startego imbiru
- ½ łyżeczki cukru
- 500 ml bulionu drobiowego
- 60 g boczku wędzonego
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanej dymki
Sposób przygotowania
- Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu, grzyby odcedź, opłucz i osusz.
- Jajko gotuj w osolonej wodzie przez 4-5 minut od momentu wrzenia. Boczek pokrój w plastry około 1 cm i usmaż na rumiano-brązowy kolor.
- Bulion drobiowy przelej do garnka, dopraw sosem sojowym oraz cukrem i pastą z imbiru, zagotuj.
- Ugotowany makaron przełóż do misek, dodaj przekrojone na pół jajko, dymkę, grzyby oraz boczek i zalej gorącym bulionem.