Sushi bowl z łososiem Pysznie czy przepysznie

Macie ochotę na sushi w innej odsłonie? Monika z Pysznie czy Przepysznie przychodzi z propozycją na sushi bowl, czyli wszystko to, co może być zawinięte w rolkę, ale w formie podanej na miseczce. Jest znacznie szybsze w przygotowaniu, a smak niemal identyczny. Najlepszym wykończeniem sushi bowl będzie sos na bazie majonezu, sosu sojowego i pasty wasabi S&B, który nadaje mu lekkiej pikanterii.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.9 / 5. Ilość głosów: 7

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 45 min.

Ostrość:
Lekko ostre

Składniki

Sos:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania

  1. Ryż wypłucz na sitku, aż woda będzie przezroczysta. Wypłukany ryż przełóż do garnka i zalej wodą. Gotuj ryż przez 10 minut. Po tym czasie wyłącz kuchenkę i zostaw ryż pod przykryciem na 15 minut, do zaparowania.
  2. Sezam jasny i czarny upraż na suchej patelni i wymieszaj z ryżem. Dodaj 1 łyżkę sosu do ryżu i całość wymieszaj.
  3. Łososia pokrój w grubszą kostkę, posyp solą i pieprzem, a następnie usmaż na 1 łyżce oleju na złoty kolor z każdej strony.
  4. Ogórka, rzodkiewki, awokado pokrój w cienkie plasterki. Nori pokrój nożyczkami na krótkie paseczki.
  5. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj.
  6. Na miseczkę wyłóż ryż z sezamem. Na całości rozłóż: plasterki ogórka, rzodkiewki, awokado, smażonego łososia i paseczki nori. Całość polej sosem z dodatkiem wasabi, ułóż imbir marynowany i posyp szczypiorkiem.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Sos do ryżu do sushi 200ml House of Asia

Sos do ryżu do sushi 200 ml

Nowość
Bestseller
Ryż do sushi 500g House of Asia

Ryż do sushi 500 g

Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

Nowość
Bestseller
Czarny sezam 50g House of Asia

Sezam czarny 50 g

Nowość
Bestseller
Biały sezam 50g House of Asia

Sezam biały 50 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI