Bulion grzybowy z kaczką i makaronem Soba
Specjalnie dla Was Jakub Kuroń przygotował znakomity przepis na bulion grzybowy z kaczką i makaronem Soba. Grzyby shiitake dodadzą wyrazistości i aromatu a sos sojowy idealnie doprawi smak zupy. Smacznego!
Liczba porcji: 4
Czas: 25 min + 3h bulion
Ostrość:
Składniki
- 2 udka z kaczki
- 2 litry zimnej wody
- 8 grzybów shiitake
- 150 g makaronu Soba
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka marynowanego imbiru
- sól
- do dekoracji: prażony sezam, kiełki fasoli mung
Sposób przygotowania
- Do garnka wlej 2 l zimnej wody. Włóż do niej udka z kaczki, łodygi selera naciowego, obrane marchewki i pietruszkę.
- Cebulę i czosnek opal nad palnikiem lub na suchej patelni, dodaj do bulionu razem z grzybami shiitake i marynowanym imbirem.
- Dodaj 1 łyżeczkę soli, gotuj na małym ogniu 3h. Na koniec dopraw sosem sojowym.
- Przed podaniem ugotuj makaron Soba zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
- Bulion podawaj z ugotowanym makaronem, mięsem z kaczki, grzybami shiitake, paskami marchewki, kiełkami i prażonym sezamem.