Bulion grzybowy z kaczką i makaronem Soba

Specjalnie dla Was Jakub Kuroń przygotował znakomity przepis na bulion grzybowy z kaczką i makaronem Soba. Grzyby shiitake dodadzą wyrazistości i aromatu a sos sojowy idealnie doprawi smak zupy. Smacznego!

 

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 25 min + 3h bulion

Ostrość:

Składniki

  • 2 udka z kaczki
  • 2 litry zimnej wody
  • grzybów shiitake
  • 150 g makaronu Soba
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka marynowanego imbiru
  • sól
  • do dekoracji: prażony sezam, kiełki fasoli mung

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wlej 2 l zimnej wody. Włóż do niej udka z kaczki, łodygi selera naciowego, obrane marchewki i pietruszkę.
  2. Cebulę i czosnek opal nad palnikiem lub na suchej patelni, dodaj do bulionu razem z grzybami shiitake i marynowanym imbirem.
  3. Dodaj 1 łyżeczkę soli, gotuj na małym ogniu 3h. Na koniec dopraw sosem sojowym.
  4. Przed podaniem ugotuj makaron Soba zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
  5. Bulion podawaj z ugotowanym makaronem, mięsem z kaczki, grzybami shiitake, paskami marchewki, kiełkami i prażonym sezamem.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Makaron Soba 300g House of Asia

Makaron Soba 300 g

Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Sos sojowy ciemny 150 ml House of Asia

Sos sojowy ciemny 150 ml

Nowość
Bestseller
Grzyby Shiitake 30g House of Asia

Grzyby Shiitake 30 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI