Halloween temari sushi
Wielkimi krokami zbliża się najstraszniejsza noc w roku! Zaskocz swoich bliskich i przygotuj dla nich straszne danie w wersji japońskiej – Halloweenowe temari sushi. To kulki ryżowe owinięte soczystym łososiem i udekorowane minkami z liści nori. Temari sushi to prosty i szybki sposób na spektakularne danie. Do dzieła!
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min. + 30 min.
Ostrość:
Składniki
- 200 g ryżu do sushi
- 60 ml octu ryżowego
- 3 łyżki cukru kokosowego
- 1 łyżeczka pasty wasabi
- 1 liść nori
- sos sojowy do sushi Premium
- imbir do sushi
- 200 g łososia wędzonego na zimno
- folia spożywcza
Sposób przygotowania
- Ryż przygotuj według naszego przepisu jak ugotować ryż do sushi. Gotowy ryż pozostaw do wystygnięcia.
- Łososia pokrój w cienkie plastry.
- Z arkusza nori powycinaj różne kształty (np. paski, kwadraciki), tak aby powstały minki, które przykleisz na łososiu.
- Następnie z ryżu uformuj kuleczki o średnicy 3-4 cm i posmaruj je wasabi.
- Na folii spożywczej nałóż plaster łososia i ryż. Zbierz końce folii i zwiń ciasno kulkę. Jedną kulkę zostaw z samym ryżem.
- Na gotowe temari sushi nałóż wycięte minki z liści nori. Podawaj z sosem sojowym do sushi i imbirem.
TIP: Aby ryż się nie kleił, zwilż dłonie octem ryżowym.