Jak zrobić soczystą pierś z kurczaka na grillu?
Lubicie grillowaną pierś z kurczaka ale nie wiecie jak zrobić aby była soczysta? Z pomocą przychodzi nasz szef kuchni Jarek Owczarczyk. Sekretem na to, żeby pierś z kurczaka była soczysta w środku, jest odpowiednie jej zamarynowanie oraz dłuższe leżakowanie w lodówce. Wystarczą trzy składniki: Mleczko kokosowego , Pasta imbir czosnek chili oraz Sos sojowy jasny, które sprawią, że potrawa będzie udana. Pamiętajcie aby mięso położyć na dobrze rozgrzany ruszt. Do dzieła!
Liczba porcji: 2
Czas: 5 min.
Ostrość:
Składniki
- 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 2 łyżeczki Pasty imbir czosnek chili House of Asia
- 100 ml Mleczka kokosowego 12-14% House of Asia
- 1 cytryna – sok oraz otarta z niej skórka
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 1 garść bazylii świeżej
- 4 łyżki oleju
Sposób przygotowania
- Piersi kurczaka umyj i dokładnie osusz
- Każdą z nich przekrój wzdłuż na dwa cieńsze płaty.
- Wszystkie składniki marynaty włóż do pojemnika i za pomocą blendera dokładnie wymieszaj.
- Przygotowaną marynatą posmaruj mięso i pozostaw w lodówce na minimum 2 godziny. Jeśli masz więcej czasu to zostaw mięso w lodówce na całą noc.
TIP: Aby marynata była aromatyczna bazylie należy sparzyć i zahartować w wodzie z lodem. Później odciśnij i dodaj do marynaty.