Jak zrobić Tantanmen ramen? Jakjalubiejesc
Monika jakjalubiejesc udowodni Wam, że namiastkę kuchni japońskiej możecie mieć także u siebie w domu. Ta wersja ramenu ma posmak sezamu, dzięki użytej paście tahini qualityfoodpl, która z dodatkiem listków nori House of Asia oraz makaronem przeznaczonym właśnie do ramenu tworzą spójną całość.
Liczba porcji: 6
Czas: 20 min.
Ostrość:
łagodne
Składniki
Bulion:
- 1/2 arkusza Liści nori alg morskich
- 3 łyżki Sosu sojowego jasnego
- 1,5l bulionu drobiowo-wołowego (możesz przygotować także warzywny)
- Kości wołowe upieczone w piekarniku
- 5 skrzydełek z kurczaka
- 2-3 cm obranego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 duża marchew
- 1/4 selera
- 1,5L wody
- Pęczek dymki
- 2 liście kafiru
- Sól
Dodatki:
- 2-3 łyżki Oleju sezamowego
- 2 łyżki Sosu sojowego jasnego
- 6 łyżek Tahini premium QF
- opakowanie Makaronu ramen
- 1/2 arkusza Liści nori alg morskich
- 2-3 łyżki uprażonego Białego sezamu
- 200 g mięsa mielonego
- 1/2 posiekanej cebuli
- 2 ząbki przeciśniętego czosnku
- 1-2 cm tartego świeżego imbiru
- 1 szklanka napoju sojowego
- Kilka liści pak choi lub lub kapusty pekińskiej (parzymy 1-2 min we wrzątku)
- 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka masła orzechowego1 łyżka oleju chili
- 1 łyżka pasty z fasoli
- 6 jajek na miękko
Sposób przygotowania
- Do garnka włóż mięso drobiowe i zalej wodą. Gotuj chwilę do wytrącenia szumowin. Wodę wówczas odlej, mięso opłucz i włóż ponownie do garnka z upieczonymi kośćmi wołowymi i pozostałymi składnikami. Zalej zimną wodą i gotuj 2-3 godz. na wolnym ogniu. Po czym przecedź bulion.
- Przygotuj TARĘ: pastę tahini połącz z masłem orzechowym, olejem chili i wymieszaj do połączenia. Tak przygotowaną bazę rozdzielamy na 6 miseczek.
- Na patelnię wylej olej sezamowy i dodaj mielone mięso. Utrzyj imbir, dodaj sos sojowy, pastę z fasoli i smaż dalej, by mięso było jak najbardziej chrupkie.
- Gorący, odcedzony bulion połącz z napojem sojowym. Makaron ramen ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
- W gotującej wodzie sparz także kapustę pak choi i przełóż do miski z zimną wodą.
- Przygotowaną wcześniej TARĘ zalej zaprawionym napojem sojowym bulionem. Dołóż listki nori, pak choi, gorący i odsączony makaron, sparzone liście kapusty. Nałóż 2-3 łyżki mielonego mięsa na miseczkę, przekrojone jajko, posyp szczypiorem i sezamem. Smacznego!
TIP: Dzień wcześniej możesz przygotować zaprawę do jajek z sosu sojowego, bulionu i mirinu i włóż do niej jajka na całą noc.