Japońskie Onigiri z tuńczykiem
Te małe trójkątne przekąski są pełne intensywnych smaków Japonii, gdzie tuńczyk spotyka się z pikantną pastą wasabi, tworząc harmonię smaku i konsystencji. Idealne na lunch, piknik czy jako przekąska. Onigiri to doskonałe połączenie tradycji i nowoczesności w jednym kęsie. Jak złożyć onigiri za pomocą foremki? Koniecznie zajrzyj tu>
Liczba porcji: 4
Czas: 20 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
250 g Ryżu do sushi House of Asia
2 – 3 arkusze Liści Nori alg morskich House of Asia
2 łyżeczki Białego sezamu House of Asia
2 łyżeczki Czarnego sezamu House of Asia
1 łyżeczka Pasty Wasabi S&B
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka płatków chili
1 łyżka posiekanej dymki
Sposób przygotowania
1. Ugotuj ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
2. Tuńczyka odsącz z wody i wymieszaj z majonezem, szczypiorkiem oraz płatkami chili.
3. Zwilż obie dłonie wodą, aby zapobiec przyklejaniu się ryżu.
4. Nabierz w dłonie odrobinę ciepłego ryżu. Utwórz w nim niewielkie wgłębienie i dodaj przygotowane nadzienie z tuńczyka oraz pastę wasabi.
5. Następnie, przykryj farsz ryżem i uformuj całość w kształt trójkąta. Do każdego przygotowanego onigiri doklej wycięty kawałek liścia nori.
6. Podawaj posypane dymką oraz płatkami chili.
TIP. 1 Możesz ułatwić sobie formowanie kanapek korzystając z gotowych foremek do onigiri, tzw. onigiri mold.
TIP. 2 Lekko ciepły ryż możesz podzielić na kilka części i doprawić wg własnych preferencji, np. sezamem, płatkami chili czy furikake.