Kurczak satay z sosem orzechowym
Kurczak satay, to grillowany kurczak w bardzo aromatycznej i pysznej marynarcie. Idealnie smakuje z sosem orzechowym na bazie mleczka kokosowego. Danie te możesz przygotować w domu używając grilla elektrycznego.
Liczba porcji: 1
Czas:
Ostrość:
Składniki
- 75 ml Mleczka kokosowego 5-5% House of Asia
- ½ kg piersi kurczaka
- 2 łyżki mielonych nasion kolendry
- ½ łyżki kminku mielonego
- 2 łyżki kurkumy w proszku
- ¼ łyżki czarnego pieprzu
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
Sos
- 1 łyżka Czerwonej pasty curry House of Asia
- 250 ml Mleczka kokosowego House of Asia
- 75 ml masła orzechowego
- 2 łyżki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka octu
Sposób przygotowania
Marynata:
- Wszystkie składniki marynaty wymieszaj ze sobą, włóż pokrojoną pierś kurczaka (ok 7 cm plastry) do marynaty i odstaw na 1 godzinę.
- Patyczki do grilla zamocz na 10 min w wodzie przed grillowaniem
Sos:
Do mleczka kokosowego dodaj pastę curry, masło orzechowe, cukier, sól i ocet – wymieszaj składniki.