Seleryba w panierce panko Praktykulinarni
Wegański odpowiednik ryby przygotowany na bazie selera oraz liści nori to coś, co musisz wypróbować! Praktykulinarni przygotowali wyjątkowy przepis wzbogacony o aromatyczne przyprawy oraz kilka propozycji podania. Wypróbuj swoją ulubioną!
Liczba porcji: 4
Czas: 30 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 7 liści nori pokrojonych na 3 paski
- 80 g panko
- 2 selery pokrojone w 1 cm plastry
- 2 łyżeczki siemienia lnianego mielonego
- 250 ml wody
- 6 łyżek oleju do smażenia
Bulion:
- 15 g pasty miso
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 liść nori
- 2 litry wody
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 6 ziaren pieprzu
Sposób przygotowania
- Do garnka wlej wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, pastę miso, sos sojowy i liść nori. Włóż plastry selera i gotuj przez 8-10 minut. Wyjmij na talerz i ostudź. Bulion pozostaw do przygotowania innego dania np. sosu lub zupy z makaronem udon, tofu i warzywami.
- Liście nori zwilż wodą, a na ich brzeg ułóż kawałek selera. Dokładnie zwiń całość.
- W talerzu wymieszaj siemię lniane z wodą, tworząc wegańskie jajko. Do drugiego talerza wsyp panko. Kawałki selera owinięte nori opanieruj w „wegańskim jajku”, a następnie w panko.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i usmaż selerybę na złoty kolor (po 2-2,5 minuty z każdej strony). Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Selerybę możesz podawać solo, z kawałkiem cytryny, sosem aioli – 2 łyżki wegańskiego majonezu wymieszaj ze startym ząbkiem czosnku i 2 łyżkami soku z cytryny, lub duszonymi warzywami – na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż paprykę, cebulę, czosnek oraz natkę pietruszki.