Seleryba w panierce panko Praktykulinarni

Wegański odpowiednik ryby przygotowany na bazie selera oraz liści nori to coś, co musisz wypróbować! Praktykulinarni przygotowali wyjątkowy przepis wzbogacony o aromatyczne przyprawy oraz kilka propozycji podania. Wypróbuj swoją ulubioną!

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 4

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 30 min

Ostrość:
Łagodne

Składniki

  • 7 liści nori pokrojonych na 3 paski
  • 80 g panko
  • 2 selery pokrojone w 1 cm plastry
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego mielonego
  • 250 ml wody
  • 6 łyżek oleju do smażenia

Bulion:

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wlej wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, pastę miso, sos sojowy i liść nori. Włóż plastry selera i gotuj przez 8-10 minut. Wyjmij na talerz i ostudź. Bulion pozostaw do przygotowania innego dania np. sosu lub zupy z makaronem udon, tofu i warzywami.
  2. Liście nori zwilż wodą, a na ich brzeg ułóż kawałek selera. Dokładnie zwiń całość.
  3. W talerzu wymieszaj siemię lniane z wodą, tworząc wegańskie jajko. Do drugiego talerza wsyp panko. Kawałki selera owinięte nori opanieruj w „wegańskim jajku”, a następnie w panko.
  4. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i usmaż selerybę na złoty kolor (po 2-2,5 minuty z każdej strony). Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  5. Selerybę możesz podawać solo, z kawałkiem cytryny, sosem aioli – 2 łyżki wegańskiego majonezu wymieszaj ze startym ząbkiem czosnku i 2 łyżkami soku z cytryny, lub duszonymi warzywami – na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż paprykę, cebulę, czosnek oraz natkę pietruszki.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Panierka Panko 200g House of Asia

Panierka Panko 200 g

Nowość
Bestseller
Pasta Miso 75g House of Asia

Pasta Miso 75 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI