Sushi bowl z łososiem Pysznie czy przepysznie
Macie ochotę na sushi w innej odsłonie? Monika z Pysznie czy Przepysznie przychodzi z propozycją na sushi bowl, czyli wszystko to, co może być zawinięte w rolkę, ale w formie podanej na miseczce. Jest znacznie szybsze w przygotowaniu, a smak niemal identyczny. Najlepszym wykończeniem sushi bowl będzie sos na bazie majonezu, sosu sojowego i pasty wasabi S&B, który nadaje mu lekkiej pikanterii.
Liczba porcji: 2
Czas: 45 min.
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 1 szklanka Ryżu do sushi + 1 szklanka wody
- 1 łyżka Sezamu białego
- 1 łyżka Sezamu czarnego
- 1 łyżka Sosu do ryżu do sushi
1 arkusz Liści nori alg morskich - 200 g fileta z łososia
- Sól i pieprz
- 1 łyżka oleju, do smażenia
- 1/2 ogórka zielonego
- 1 awokado
- 6 rzodkiewek
Sos:
- 1 łyżeczka Pasty wasabi S&B
- 1 łyżka Sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka Octu ryżowego
- 2 łyżki majonezu
- Sól, pieprz
Dodatkowo:
- Imbir marynowany – wedle uznania
- Szczypiorek
Sposób przygotowania
- Ryż wypłucz na sitku, aż woda będzie przezroczysta. Wypłukany ryż przełóż do garnka i zalej wodą. Gotuj ryż przez 10 minut. Po tym czasie wyłącz kuchenkę i zostaw ryż pod przykryciem na 15 minut, do zaparowania.
- Sezam jasny i czarny upraż na suchej patelni i wymieszaj z ryżem. Dodaj 1 łyżkę sosu do ryżu i całość wymieszaj.
- Łososia pokrój w grubszą kostkę, posyp solą i pieprzem, a następnie usmaż na 1 łyżce oleju na złoty kolor z każdej strony.
- Ogórka, rzodkiewki, awokado pokrój w cienkie plasterki. Nori pokrój nożyczkami na krótkie paseczki.
- Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj.
- Na miseczkę wyłóż ryż z sezamem. Na całości rozłóż: plasterki ogórka, rzodkiewki, awokado, smażonego łososia i paseczki nori. Całość polej sosem z dodatkiem wasabi, ułóż imbir marynowany i posyp szczypiorkiem.