Szaszłyki z kurczaka w paście chili i imbiru Praktykulinarni
Razem z Praktykulinarni zapraszamy Was na grilla w koreańskim stylu. Beata do marynaty kurczaka użyła unikatowego, koreańskiego sosu O’Food w połączeniu z pastą z chili i imbiru. Dzięki temu uzyskacie nietuzinkowy smak, a do tego zaoszczędzicie dużo czasu na obieraniu i siekaniu warzyw.
Liczba porcji: 4
Czas: 20 min.
Ostrość:
łagodne
Składniki
Marynata:
- 2 łyżeczki Pasty z chili House of Asia
- 1 duża łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia
- 3 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 4 łyżki marynaty do mięsa wołowego galbi BBQ 280g O’Food
- 2 ząbki czosnku
Szaszłyki:
- 500 g filetu z kurczaka
- 200 g pieczarek
- 1 duża papryka czerwona
- 1 duża cukinia
Ogórki marynowane:
- 4 łyżki octu ryżowego
- 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1,5 łyżeczki wcześniej uprażonego sezamu białego
- 6 sztuk ogórków gruntowych
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 0,5-1 łyżeczki ostrej
- 2 łyżki posiekanego szczypioru
Sposób przygotowania
- Filet i warzywa pokrój. Większe pieczarki przetnij na pół, te o wielkości zbliżonej do kawałków mięsa, zostaw w całości.
- Przygotuj zalewę do kurczaka. Do miski wlej sos sojowy, dodaj imbir i chili, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, wlej marynatę Korean BBQ. Wymieszaj. Włóż pokrojone mięso, odstaw na co najmniej 30 minut.
- Na patyczki do szaszłyków nabij kawałki kurczaka i warzywa. Grilluj przez ok. 10-12 minut, obracając co 2-3 minuty.
- Do miski wlej ocet, sos sojowy, dodaj cukier i ostrą paprykę. Wymieszaj, wrzuć ogórki pokrojone na plasterki (nie trzeba ich obierać), dorzuć sezam i szczypior. Wymieszaj. Odstaw na co najmniej 20 minut (takie ogórki możesz przygotować dzień wcześniej).
- Szaszłyki podawaj z ogórkami, dodatkowym dipem Korean BBQ oraz pieczywem np. krótko grillowanym chlebkiem pita.