Tajska zupa z krewetkami i żółtym curry Mateusz Krojenka

Finalista programu MasterChef Tvn Mateusz Krojenka  ma dziś dla Was kolejną pyszną propozycję na tajską zupę z krewetkami i żółtym curry. Zupa jest aromatyczna i rozgrzewającą – w sam raz na jesienne wieczory. Cały przepis zajmie Wam zaledwie 35 minut. Smacznego!

 

4.5 / 5. Ilość głosów: 164

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 35 min

Ostrość:

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wlewamy olej i smażymy na nim pokrojoną cebulę, czosnek, marchewkę przez około 3 min.
  2. Grzyby Mun moczymy w ciepłej wodzie przez około 10 min. Następnie kroimy je i dodajemy do warzyw. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Do garnka dorzucamy paprykę i smażymy kolejne 3 min. po czym wlewamy bulion, dodajemy pastę curry i gotujemy 15 min.
  4. Następnie dodajemy sos rybny, sos sojowy jasny, mleczko kokosowe, obrane krewetki, chilli i wszystko dokładnie mieszamy. Gotujemy 4 min.
  5. Po tym czasie nasza zupa tajska jest gotowa do podania. Na talerz nakładamy makaron ryżowy, zalewamy bulionem wraz z krewetkami. Smacznego!

 

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Bezglutenowy makaron ryżowy 5 mm 200g House of Asia

Makaron ryżowy 5 mm 200 g

Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Bezglutenowy sos rybny 200ml House of Asia

Sos rybny 200 ml

Nowość
Bestseller
Mleczko kokosowe 5-7% 400 ml House of Asia

Mleczko kokosowe 5-7% 400 ml

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Pad thai z kurczakiem

 

NASZE MARKI