Tempura maki z tofu

Tempura Maki to rodzaj sushi, który łączy w sobie tradycyjne japońskie smaki z techniką kuchni tempura. Tempura to metoda smażenia, w której składniki są obtaczane w cieście i smażone na głębokim oleju, nadając im chrupiącą, złocistą skórkę. W przypadku Tempura Maki, składniki tempury są zazwyczaj używane jako nadzienie dla maki sushi.

 

 

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 48

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 15 min + ugotowanie ryżu

Ostrość:
łagodne

Składniki

500 g Ryżu do sushi House of Asia

4 Liście Nori alg morskich House of Asia

50 g Sosu Teriyaki House of Asia

100 g Panierki panko House of Asia

150 g Mieszanki do tempury House of Asia

100 g tofu pokrojonego w grube paski

50 g serka Philadelphia

60 g marchewki pokrojonej w długie słupki

10 g gałązek dymki

½ l oleju do smażenia

 

Do podania:

Słodki sojowy jasny House of Asia

Pasta Wasabi House of Asia

Młody imbir do sushi różowy lub biały House of Asia

Sposób przygotowania

1. Ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (do jego przyrządzenia będzie Ci również potrzebny Sos do sushi House of Asia). Przepis jak ugotować ryż do sushi znajdziesz TUTAJ>

2. Matę bambusową owiń folią spożywczą. 

3. Tofu zamarynuj w sosie teriyaki i usmaż na oleju, na złoty kolor, a marchewkę zblanszuj.

4. Przygotuj tempurę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.   

5. Rozłóż arkusz nori na macie błyszczącą stroną do dołu. Nałóż ryż na nori tak, aby od góry pozostało około 1,5 centymetra marginesu. Posmaruj ryż serkiem i ułóż tofu, marchewkę oraz dymkę. Margines zwilż lekko wodą, zwiń rolkę.

6. Gotową rolkę zanurz w tempurze, obtocz w panko i dwukrotnie smaż na głębokim oleju na złoty kolor, odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.

7. Gotowe sushi pokrój i podawaj z sosem sojowym, wasabi oraz marynowanym imbirem.

TIP: Pamiętaj o tym, aby nóż zawsze był czysty, ostry i lekko wilgotny, tak aby ryż się do niego nie przyklejał.

TIP: Do przygotowania ryżu zamiast gotowego sosu możesz użyć octu ryżowego połączonego z cukrem: rozpuść 6 łyżek cukru w 150 ml Octu ryżowego House of Asia (możesz delikatnie go podgrzać) i wymieszaj z 500 g ryżu do sushi.

 

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy słodki150ml House of Asia

Sos sojowy słodki 150 ml

Nowość
Bestseller
Sos do ryżu do sushi 200ml House of Asia

Sos do ryżu do sushi 200 ml

Nowość
Bestseller
Tempura panierka 150g House of Asia

Tempura panierka 150 g

Nowość
Bestseller
Panierka Panko 200g House of Asia

Panierka Panko 200 g

Nowość
Bestseller
Ryż do sushi 400g House of Asia

Ryż do sushi 400 g

Nowość
Bestseller
Pasta Wasabi 43g House of Asia

Pasta Wasabi 43 g

Nowość
Bestseller
Japoński sos Teriyaki 150ml House of Asia

Sos Teriyaki 150 ml

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI