Placki z dyni i mleczkiem kokosowym
Placki z dyni hokkaido z mleczkiem kokosowym to idealne przełamanie kulinarnej rutyny smażenia placków ziemniaczanych. Sekretem dobrego smaku jest dodanie sosu sojowego, który nadaje charakterystyczną nutę daniu. Przepis przygotowała dla Was nasza dietetyczka Aneta Korzenieckiecka
Liczba porcji: 2
Czas: 30 min.
Ostrość:
Składniki
- 8 łyżek mleczka kokosowego 5-7%
- 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
- 360g dyni hokkaido (ok połowa małej)
- 1 jajko
- 1,5 łyżki skrobi z tapioki lub ziemniaczanej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- Sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka tłuszczu np. oleju rzepakowego do masy, plus kolejna do podsmażenia cebuli
- Opcjonalnie 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
Sposób przygotowania
- Dynię umyć, oczyścić z pestek, rozdrobnić w robocie kuchennym lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Podsmażyć na patelni na oleju. Dodać rozdrobnioną dynię i dusić ok 5 minut.
- Do warzyw dodać wszystkie składniki (łącznie z 1 łyżeczką oleju), doprawić, dokładnie wymieszać łyżką.
- Smażyć z obu stron na patelni bez tłuszczu.