Chrupiące futomaki z łososiem w tempurze
Dziś mamy dla Was kolejny przepis na przepyszne sushi – tym razem na chrupiące futomaki z łososiem w tempurze! Z pomocą tempury House of Asia, wykonanie go wcale nie jest trudne. Do dzieła!
Liczba porcji: 4
Czas: 45 min.
Ostrość:
Składniki
- 400 g Ryżu do sushi House of Asia
- 6 istków nori House of Asia, przecięte w połowie w pionie
- 120 ml octu ryżowego House of Asi
- 150 g panierki do tempury House of Asia
- 5 łyżek cukru
- 150 g polędwicy z łososia, pokrojonej
- w paski na szerokość listków nori
- 1 świeży ogórek, bez nasion, pokrojony
- w 7 cm cienkie słupki
- 6 łyżek serka śmietankowego
- 500 ml oleju, do smażenia
- Mata bambusowa zawinięta w folię spożywczą
- sos sojowy Premium
Sposób przygotowania
- Ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (do jego przyrządzenia będzie Ci również potrzebny Sos do ryżu do sushi House of Asia). Przepis jak ugotować ryż do sushi znajdziesz TUTAJ>
- Tempurę przygotuj wcześniej zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Listek Nori kładziemy pionowo na macie i układamy na nim ryż, zostawiając od góry pusty pasek szerokości 1 cm.
- Przy dolnej krawędzi smarujemy ryż warstwą serka. Na nim układamy łososia i ogórka. Zwijamy delikatnie rulon.
- Rulon panierujemy najpierw w suchej tempurze, następnie maczamy go już w przygotowanej tempurze.
- W rondelku rozgrzewamy olej do 180º C. Rolon wrzucamy do rondelka i smażymy przez 2 minuty. Następnie wyjmujemy go na papierowy ręcznik i przekładamy na deskę.
- Za pomocą ostrego noża, gotową rolkę kroimy na 5 kawałków. Gotowe sushi podajemy z sosem sojowym.