Grillowana karkówka z sosem Sriracha i pastą chili
Aromatyczna, soczysta i pełna smaku. Właśnie taka jest karkówka z naszego przepisu. Podana w towarzystwie sałatki z pikli sprawi, że zapragniesz dokładki!
Liczba porcji: 4
Czas: 40 min.
Ostrość:
Składniki
- 400 g karkówki wieprzowej pokrojonej w cienkie plastry
Marynata:
- 3 łyżki musztardy z estragonem
- 1 łyżeczka sosu Worcester
- 1 łyżeczka pasty chili
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
- 1 łyżeczka soli morskiej
Sałatka:
- 4-5 łyżek oliwek mieszanych przekrojonych na pół
- 3 łyżki papryczek marynowanych żółtych baby przekrojonych na pół
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 mały pęczek dymki drobno pokrojonej
Sos:
- 3 łyżki sosu Sriracha żółte chili
- 3 łyżki majonezu
Sposób przygotowania
- W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty, a następnie dokładnie natrzyj nią plastry karkówki.
- W misce wymieszaj wszystkie składniki sałatki i odstaw do lodówki.
- W miseczce wymieszaj majonez z sosem Sriracha tak, aby uzyskał jednolitą konsystencję.
- Rozgrzej grill. Wyłóż mięso na ruszt i grilluj po 2 minuty z każdej strony.
- Podawaj z sosem sriracha i sałatką.