Kurczak generała Tso z kiełkami z fasoli Mung Jedz Pysznie
Poznajcie wersję przepisu Jedzpysznie na kurczaka Generała Tso. Soczyste polędwiczki z kurczaka w glazurze pomarańczowej z dodatkiem sosu sojowego, sriracha i octu ryżowego to prawdziwa petarda. Chrupiące kawałeczki podaj z surówką z kiełków mung i pyszne danie gotowe. Koniecznie sprawdźcie jak Anna Zyśk robi ten przepis krok po kroku> Kliknij tutaj
Liczba porcji: 2
Czas: 50 min.
Ostrość:
łagodne
Składniki
- 200g Panierki panko House of Asia
- Prażony biały sezam House of Asia
- 400 g polędwiczek z kurczaka
- Sól i pieprz
- 3 białka
- Mąka
- Olej
Sos:
- 5 g Octu ryżowego House of Asia
- 15 g Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 15 g Sosu sriracha House of Asia
- 3 pomarańcze
- 10 g cukru
- 2 cm imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 15 g skrobi ziemniaczanej
- Woda
Surówka:
- 1 op. Kiełków fasoli Mung House of Asia
- prażony sezam
- 10 g oleju sezamowego
- 1 pęczek szczypioru
Sposób przygotowania
- Polędwiczki dopraw do smaku solą i pieprzem. Białka ubij na sztywną pianę. Panierkę panko wymieszaj z uprażonym na suchej patelni sezamem. Polędwiczki obtaczaj kolejno w mące, białku i panierce. Ułóż je na blasze, spryskaj olejem i piecz w 200*C przez ok. 20 minut.
- W międzyczasie przygotuj sos. Wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj do niego cukier, ocet, sos sriracha, sos sojowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Dokładnie wymieszaj.
- W oddzielnej misce połącz skrobię z niewielką ilością wody.
- Na rozgrzaną patelnie dodaj sos, gdy zacznie się gotować, dodaj skrobie i dokładnie mieszaj, aż sos zgęstnieje. Upieczonego kurczaka dokładnie obtocz w gotowej glazurze.
- Kurczaka podawaj z surówką z kiełków. Odsączone kiełki fasoli mung połącz z posiekanym szczypiorem, prażonym sezamem i olejem sezamowym.