Soczysty kurczak z grilla po tajsku Wantabite

Macie ochotę na soczystego kurczaka? Wantabite_pl przychodzi właśnie z takim przepisem. Sekretem całego dania jest odpowiedni sos złożony z kremowego mleczka kokosowego KARA i naszej kompozycji czerwonej pasty curry. Z takimi szaszłykami będziecie królować na każdym grillu.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.9 / 5. Ilość głosów: 8

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 5

Czas: 30 min

Ostrość:
Ostre

Składniki

Marynata:

2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia 

2 łyżeczki Pasty z imbiru House of Asia

10 ml Kremu kokosowego KARA 23-26%

sól

Sos: 

4 łyżki Pasty curry czerwonej House of Asia

2 łyżki Sosu rybnego House of Asia

390 ml Kremu kokosowego KARA 23-26%

2 łyżki cukru trzcinowego

sok z połowy limonki

Dodatkowo: 

ok. 600 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę

 

Sposób przygotowania

1. Kurczaka przełóż do miski i dodaj pastę z czosnku, imbiru, sól oraz mleko kokosowe. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.

2. Na patelnię dodaj mleczko kokosowe i czerwoną pastę curry, wymieszaj i podgrzej na średnim ogniu.

4. Następnie dodaj sos rybny, cukier trzcinowy oraz sok z limonki. Gotuj przez chwilę, aż składniki się połączą.

5. Kiedy sos przestygnie, przełóż go do kurczaka i wymieszaj.

6. Kurczaka nabij na wykałaczki po 3-4 kostki.

7. Smaż na grillu lub patelni grillowej, co jakiś czas odwracając. W razie potrzeby możesz za pomocą pędzelka posmarować szaszłyki sosem curry, aby uzyskać jeszcze więcej smaku.

 

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Pasta z czosnku 120g House of Asia

Pasta z czosnku 120 g

Nowość
Bestseller
Pasta curry czerwona 113g House of Asia

Pasta curry czerwona 113 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI