Spring rollsy z grzybami słomkowymi
Poznajcie sposób Deliciousplace.pl na zaskakujące spring rollsy. Grzyby słomkowe, które są świetnym zamiennikiem polskich pieczarek sprawią, że danie zrobicie znacznie szybciej i prościej.
Liczba porcji: 4
Czas: 30 min
Ostrość:
łagodne
Składniki
Puszka Grzybów słomkowych House of Asia
3 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
1 łyżeczka Oleju sezamowego House of Asia
100 g Makaronu ryżowego House of Asia
10 arkuszy Papieru ryżowego House of Asia
Sos do spring rolls i sajgonek Ros Thai Thai
2 łyżki oleju rzepakowego
1 mniejsza cebula
3 ząbki czosnku
garść posiekanej kolendry
pół ogórka szklarniowego
pół dużej marchewki
Sposób przygotowania
1. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Zeszklij pokrojoną drobno cebulę, dodaj plasterki czosnku, a po minucie odsączone z zalewy i posiekane drobno grzyby słomkowe. Podsmażaj 2 minuty i wlej sos sojowy, duś jeszcze do odparowania sosu. Na koniec dopraw olejem sezamowym.
2. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przelej zimną wodą i posiekaj. Do makaronu dodaj przestudzone grzyby, kolendrę, sól i pieprz. Wymieszaj.
3. Pojedyncze arkusze papieru ryżowego zanurzaj w ciepłej wodzie na kilka sekund i rozkładaj na desce. Układaj po 1 dużej łyżce farszu grzybowego oraz po kilka cienkich długich pasków marchewek i ogórka. Zawijaj spring rolls i podawaj z sosem słodko-pikantnym.