Burger z kurczakiem i pieczarkami portobello Praktykulinarni
Niskokaloryczna wersja popularnego fastfoodu, która Cię zachwyci! Dzięki pieczeniu, burger jest pozbawiony nadmiernej ilości oleju, a pieczarki w roli bułek nadadzą całości niesamowitej soczystości. Wypróbuj i przekonaj się, że burger może być nie tylko pyszny, ale i zdrowy! Przepis stworzony przy współpracy z Praktykulinarni.
Liczba porcji: 4
Czas: 45 min.
Ostrość:
Składniki
- 2 łyżeczki przyprawy do kuchni chińskiej
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- ½ łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka sezamu białego
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka cukru kokosowego
- 4 łyżki sosu Sriracha żółte chili
8 dużych pieczarek - 400g mięsa mielonego z kurczaka
- 2 łyżki orzechów laskowych mielonych
- 1 mała czerwona cebula pokrojona w pióra
- 100g kapusty (białej, czerwonej lub pekińskiej) poszatkowanej
- 3 ogórki gruntowe pokrojone w plasterki
- 1 łyżka miodu
- 1 jajko
- 50g kiełek fasoli
- 1 papryczka chili drobno pokrojona
- 1 łyżeczka imbiru startego
- 1 łyżka mięty drobno posiekanej
TIP: Zamiast miodu możesz użyć syropu klonowego
TIP: Zamiast imbiru możesz użyć około ½ łyżeczki naszej pasty z imbiru.
TIP: Zamiast papryczki chili możesz użyć około ½ łyżeczki naszej pasty z chili.
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzej do 180°C. W misce wymieszaj mięso z przyprawą do kuchni chińskiej, 1 łyżką sosu sojowego, jajkiem oraz orzechami. Wilgotnymi dłońmi uformuj 4 spore kotlety. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (natłuszczonym ½ łyżki oliwy). Piecz przez około 20 minut. Po 15 minutach możesz obrócić kotlety na drugą stronę.
- W miseczce wymieszaj 2 łyżki sosu sojowego oraz miód. Na drugiej blaszce ułóż pieczarki bez trzonków, a następnie posmaruj je z dwóch stron przygotowaną glazurą. Wierzch kapeluszy posyp sezamem. Piecz przez 20 minut, obróć w trakcie. Po upieczeniu przełóż grzyby na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby je osuszyć.
- Do miski włóż kapustę, ogórka, chili oraz kiełki fasoli. Dodaj starty imbir, miętę, ocet, sok z limonki i cukier. Wymieszaj całość.
- Połowę kapeluszy pieczarek ułóż na talerzu (otwartą stroną do góry), nałóż surówkę, kotleta oraz cebulę. Polej sosem sriracha, a następnie przykryj drugim kapeluszem pieczarki.