Makaron smażony z warzywami i tofu Mateusz Krojenka
Mateusz Krojenka – finalista programu MasterChef Tvn – przygotował dla Was przepis na pyszne danie bez mięsa. Połączenie makaronu Mie z warzywami, tofu oraz ostrym sosem Sambal Oelek sprawi, że to danie zagości w Waszej kuchni często. Przygotowanie tej pysznej potrawy zajmie Wam zaledwie 20 minut. Smacznego!
Liczba porcji: 2
Czas: 25 min
Ostrość:
Składniki
- ½ opakowania Makaronu Mie House of Asia
- 50 ml Sosu sojowego ciemnego House of Asia
- 20 ml sSosu sojowego jasnego House of Asia
- 1 łyżeczka Sosu chili sambal Oelek House of Asia
- 10 Grzybków Shiitake House of Asia
- 1 kostka tofu pokrojonego w kostkę
- 3 ząbki czosnku pokrojonego w plastry
- 0.5 cebuli pokrojonej w kostkę
- 5 cm por pokrojony w plastry
- 1 średnia marchewka
- pół papryki czerwonej
- 1 pomidor
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła do smażenia
- ćwiartka cytryny
Sposób przygotowania
- Namocz grzyby Shiitake w ciepłej wodzie 10 min. oraz makaron Mie przez 5 min. w gorącej wodzie.
- Do woka wrzuć pokrojoną cebulę, czosnek oraz paprykę i smaż przez 2 min.
- Następnie dodaj pokrojony pomidor i smaż kolejne 2 min. po czym dodaj tofu oraz sos sojowy jasny oraz ciemny i sos sambal. Gotuj wszystko przez 3 min. aby tofu nabrało smaku.
- Następnie dodaj resztę warzyw wraz z grzybami.
- Dodaj bulion i gotuj wszystko przez około 5 min. na końcu dodaj makaron i smaż przez kolejne 5 min. mieszając od czasu do czasu.
- Gotowanie danie skrop cytryną dla dodania smaku.