Ramen z kurczakiem
Słynny Ramen to aromatyczna japońska zupa – jej nazwa wzięła się od chińskiego słowa „lāmiàn” oznaczającego pewien rodzaj makaronu z pszennej mąki. Świetnie sprawdzi się nie tylko jako kolacja dla dwojga, ale także jako miły sposób na urozmaicenie codziennej diety.
Liczba porcji: 2
Czas: 60 min
Ostrość:
Składniki
- 200 g Świeżego makaronu Ramen House of Asia
- 15 g Glonów Wakame House of Asia
- 1 filet z kurczaka
- 2 kapusty pak choy lub 1 pekińska pokrojone w duże kawałki
- 0,5 białej rzepy lub kalarepy pokrojonej w cienkie plastry
- 2 jajka
- 1 pęczek świeżego szczypiorku drobno pokrojony
Bulion
- 5 łyżek Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 2 łyżeczki Pasty miso House of Asia
- 30 g Grzybów Shiitake House of Asia
- 8 Suszonych liści kaffiru House of Asia
- 1,5 l wody
- 3 skrzydełka z kurczaka
- 2 średnie cebule pokrojone na pół
- 1 marchew pokrojona w cienkie plastry
- 1 pietruszka pokrojona w cienkie plastry
- 0,5 małego pora pokrojonego w grube plastry
- 1 trawa cytrynowa
- 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
- 2 gwiazdki anyżu
- Sól, pieprz, chilli w płatkach do smaku
Sposób przygotowania
- Ugotuj bulion: Do garnka wlej wodę, dodaj składniki. Gotuj 45 minut. Gotowy bulion przecedź przez sito. Dopraw sosem sojowym, anyżem oraz chili, chwilę gotuj.
- Makaron i wakame przygotuj wg wskazań na opakowaniu.
- Pierś z kurczaka obsmaż na złoty kolor i pokrój w cienkie plastry.
- Jajka ugotuj na półtwardo (ok. 4,5 minuty od momentu wrzenia wody).
- Do głębokich misek nałóż pak- choy, rzepę, wakame, kurczaka, dodaj przekrojone na pół jajko oraz makaron. Wlej porcje gorącego bulionu i posyp pokrojonym szczypiorkiem.