Smażony ryż z warzywami po chińsku
Sięgnij po prostu przepis na smażony ryż z warzywami i jajkiem. Jest to klasyczne danie kuchni chińskiej, które przygotujesz w domu zaledwie w 15 minut. Dopełnieniem dania jest sos sojowy, który wzbogaci jego smak i aromat. Do dzieła!
Liczba porcji: 2
Czas: 15 minut
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 3 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 250 g ryżu
- 1 marchewka, pokrojona w małą kostkę
- 2 jajka
- ¼ cebuli, pokrojona w małą kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 2 łyżki mrożonego zielonego groszku
- ¼ czerwonej papryki; pokrojona w małą kostkę
- 2 łyżki oleju, do smażenia
- szczypta czarnego pieprzu
Sposób przygotowania
- Ryż ugotuj na sypko.
- Rozgrzej olej na patelni i podsmaż przez 2 minuty czosnek oraz cebulę. Wbij jajka i zetnij je na patelni.
- Dodaj warzywa i smaż przez kolejne 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodaj ryż, sos sojowy i całość podsmażaj przez 8 minut na patelni. Na koniec dopraw pieprzem.
TIP: Do przygotowania dania możesz wykorzystać swoje ulubione warzywa.