Tofu satay z pastą bulgogi i sosem orzechowym Czarna Wisienka

Satay z Tofu to pyszna wegetariańska wersja azjatyckiego dania. Koreańska Pasta bulgogi nadaje daniu aromatu i orientalnego szlifu. Jako dodatek do szaszłyków możesz użyć ryżu jaśminowego zaś całość przygotować np. na grillu elektrycznym. Przepis powstał przy współpracy z influencerką Czarna Wisienka.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 4

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 30 min.

Ostrość:
lekko ostre

Składniki

Sos orzechowy:

 

Do podania:

Sposób przygotowania

  1. W misce wymieszaj pastę Bulgogi i przyprawę curry. Wrzuć tofu i dokładnie natrzyj je marynatą. Odstaw do lodówki na 10 minut, a następnie nabij kawałki tofu na patyczki do szaszłyków.
  2. W garnuszku rozgrzej oliwę i podsmaż szalotkę, czosnek i papryczkę chili. Podsmaż przez 2-3 minuty, a następnie dodaj sos sojowy, masło orzechowe, cukier kokosowy i krem kokosowy. Dokładnie wymieszaj i dodaj sok z limonki. Odstaw do wystygnięcia.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż sataye z obu stron na złoty kolor.
  4. Gotowe sataye posyp sezamem i kolendrą. Podawaj z sosem orzechowym, sosem chili i sokiem z limonki.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Sok z limonki 250ml House of Asia

Sok z limonki 250 ml

Nowość
Bestseller
Przyprawa curry łagodne 20g House of Asia

Przyprawa curry łagodne 20 g

Nowość
Bestseller
Biały sezam 50g House of Asia

Sezam biały 50 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI