Wieprzowina Moo Shu w plackach mandaryńskich
Soczysta wieprzowina w duecie z chrupiącymi warzywami, aromatycznymi przyprawami i pulchnym placuszkiem to coś, co musisz wypróbować! Skuś się na tę wyjątkową fuzję azjatyckich smaków. Przepis powstał we współpracy z influencerem Edytą Dyduch.
Liczba porcji: 4
Czas: 60 min.
Ostrość:
2
Składniki
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki sosu czosnkowego z miodem
- 30 g grzybów mun
- 5 łyżek oleju sezamowego
- 2 łyżki białego sezamu
- 400 g polędwiczki wieprzowej pokrojonej w cienkie placki
- 2 marchewki pokrojone w słupki
- 1 ogórek pokrojony w słupki
- 1 papryka czerwona pokrojona w słupki
- 1 cm imbiru drobno posiekanego
- 4 jajka
- 3 łyżki szczypiorku drobno pokrojonego
- 3 łyżki kolendry drobno pokrojonej
- Sól, pieprz do smaku
Placki:
- 170 g mąki pszennej
- 150 ml gorącej wody
- ½ łyżeczki soli
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka cukru kokosowego
- 1 łyżka pasty z chili
Sposób przygotowania
- W misce wymieszaj wszystkie składniki na placki. Dokładnie zagnieć ciasto, a następnie przykryj miskę wilgotną ściereczką. Odstaw na 30 minut. Ciasto uformuj w kulę, a następnie podziel na 8 równych części i rozwałkuj je tak, aby powstały cienkie placki. Każdy z nich posmaruj odrobiną oleju sezamowego, a następnie nałóż drugi placek i delikatnie rozwałkuj, aby oba placki dobrze się połączyły. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju sezamowego i podsmaż placki z obu stron.
- Do miski włóż mięso, a następnie dodaj sos czosnkowy z miodem, imbir oraz sos sojowy ciemny. Odłóż do lodówki.
- Grzyby przygotuj według przepisu na opakowaniu. Odsącz.
- W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu.
- Do miski wbij jajka, a następnie rozmąć je i dopraw do smaku solą i pieprzem. W woku rozgrzej 2 łyżki oleju sezamowego i usmaż jajka aż się zetną. Odłóż na talerz.
- Do woka dodaj odrobinę oleju i podsmaż mięso. Dodaj grzyby, warzywa, wcześniej przygotowany sos oraz jajka. Wymieszaj całość.
- Danie podawaj na plackach. Całość posyp szczypiorkiem, kolendrą i sezamem.