Smażona wieprzowina z warzywami na ostro
Przed Wami szybki i smaczny przepis na danie w stylu chińskim, z warzywami i ostrym sosem na bazie Sambal Oelek. Gotowe w 15 minut!
Liczba porcji: 2
Czas: 15 minut
Ostrość:
Ostre
Składniki
- 2 łyżeczki sosu Sambal Oelek
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki oleju, do smażenia
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 marchew, pokrojona w słupki wielkości zapałki
- 1/2 czerwonej cebuli, pokrojona w cienkie piórka
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 garście szpinaku baby
Sposób przygotowania
- Rozgrzej olej na patelni. Dodaj czosnek i chwilę smaż, aż do uwolnienia aromatu.
- Następnie wrzuć cebulę na patelnię i po chwili dodaj marchew. Smaż przez 2 minuty, ciągle mieszając.
- Dodaj mięso mielone i smaż, aż się zarumieni.
- Dodaj sos sojowy oraz Sambal Oelek, całość wymieszaj i smaż, aż marchew będzie lekko miękka.
- Dodaj szpinak i delikatnie wymieszaj.
TIP: Danie możesz posypać 1 łyżką białego sezamu.