Wołowina w sosie Hoisin
Czas rzucić kolejne wyzwanie Aleksandrze Hamkało na ugotowanie szybkiego dania. Tym razem Ola wybrała przepis na wołowinę w sosie hoisin i trafiła z nim w 10! Prosty przepis z kilku składników, z dodatkiem naszych produktów to prawdziwa ambrozja smaków. Sos hoisin posiada słodko – pikantny i lekko czosnkowy aromat, który sprawia, że jest to rewelacyjny składnik marynat do mięsa oraz sos do potraw smażonych i pieczonych. Zobaczcie, jak sobie poradziła i zajadała się daniem Kliknij tutaj>
Liczba porcji: 4
Czas: 30 min.
Ostrość:
Składniki
- 100 g Sosu Hoisin House of Asia
- 50 g Sosu ostrygowego House of Asia
- 2 łyżeczki Pasty z imbiru House of Asia lub 1 cm świeżego, drobno posiekanego imbiru
- 2 łyżki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 ząbki drobno posiekanego czosnku
- 400 g wołowiny pokrojonej w grubsze paski
- 150 g różyczek brokuła
- 150 g papryki pokrojonej w paski
- 150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki lub ósemki (mniejsze w ćwiartki, większe w ósemki)
- 2 łyżki wody
- 2-3 łyżki oleju
Sposób przygotowania
1. Mięso zamarynuj na min. 15 minut w sosie ostrygowym. Wymieszaj sos Hoisin z pastą z czosnku i imbiru i wodą.
2. Rozgrzej wok, dodaj olej i usmaż mięso, aż będzie dobrze zrumienione ze wszystkich stron. Gotowe mięso wyłóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Sos ze smażenia mięsa pozostaw na patelni.
3. W sosie ze smażenia mięsa usmaż paprykę, cebulę i brokuły. Dodaj mięso i całość wymieszaj z przygotowanym wcześniej sosem. Gotowe danie posyp sezamem. Podawaj z jaśminowym ryżem.