Zupa dyniowa z żółtym curry i mleczkiem kokosowym
Sezon na dynie rozpoczęty, więc nie ma co zwlekać! Przedstawiamy pomysł na jesienną zupę z dyni, która w towarzystwie żółtego curry nabiera wyjątkowego, orientalnego charakteru oraz głębokiego aromatu. Wzbogacając krem z dyni o mleczko kokosowe nadasz mu idealnie gęstej konsystencji i subtelnego, delikatnie słodkiego smaku. Idealnie rozgrzewające danie na chłodne wieczory, niezależnie od pory roku. Wykorzystując wyłącznie 10 składników i pół godziny stworzysz danie na miarę szefa kuchni, a zupa dyniowa będzie stałym elementem Twojego menu. Do dzieła!
Liczba porcji: 2
Czas: 30 min.
Ostrość:
Składniki
- 400 ml mleczka kokosowego 5-7%
- 4 łyżki pasty żółte curry
- 2 łyżeczki pasty z chili, czosnku, imbiru
- 1 łyżka pasty z imbiru
- 700 g dyni (najlepiej Hokkaido) pokrojonej w kostkę
- 2 duże marchewki pokrojone w plastry
- 300 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
- pietruszka lub kolendra do dekoracji
Sposób przygotowania
- Do garnka wlej olej i podsmaż pastę curry do uwolnienia się aromatu.
- Dodaj dynię, marchew, pastę z chili i pastę z imbiru, wlej bulion. Całość gotuj przez ok. 20 minut, aż dynia będzie miękka. Zblenduj.
- Dodaj mleczko kokosowe, gotuj przez 5 minut i jeszcze raz zblenduj.
- Udekoruj pietruszką lub kolendrą.
TIP: Jeśli wybierzesz inną odmianę dyni niż Hokkaido, najpierw obierz ją ze skóry.