Madras Curry z kurczakiem i domowa pitą Chef Lorek

Południowo Indyjska pasta curry z ognistych przypraw, pomidorów i czosnku podana z mleczkiem kokosowym oraz kurczakiem to idealnie danie na lunch, obiad czy też kolację! Spróbujcie autorskiego przepisu od znakomitego szefa kuchni Vice MasterChef Polska 2018 Chef Lorek

 

 

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 3

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 1

Czas: 45 min.

Ostrość:
Średnio ostre

Składniki

Pita domowa

  • 200 g mąki pszennej 650
  • 100-115 ml ciepłej wody
  • 15 ml oleju słonecznikowego
  • 5 g soli
  • 4 g suchych drożdży

Sos jogurtowy

  • 100 ml jogurtu kremowego
  • 10 g świeżej kolendry drobno posiekanej
  • sok z 1-4 cytryny

Sos Madras Curry

  • 45 g pasty Madras Curry
  • 100 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 100 ml mleczka kokosowego 5-7 %
  • szczypta płatków chilli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • czarny pieprz

Dodatkowe składniki

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona cebula

Sposób przygotowania

Zacznij od domowej pity:

  1. Wymieszaj mąkę, wodę, sól, drożdże i ugniataj przez 3-4 minuty, aż uzyskasz elastyczne ciasto (może być trochę lepkie). Dodaj olej i kontynuuj ugniatanie przez kolejne 5 minut.
  2. Następnie odstaw ciasto na 30-45 minut aż wyrośnie.
  3. Z gotowego ciasta formujemy okrągłe placuszki (o średnicy ok. 5 cm, około 6-8 sztuk). Ważne aby ciasta nie rozwałkowywać tylko ugnieść palcami. Rozwałkowanie spowoduje, że ciasto nie urośnie.
  4. Następnie rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej placuszki z pity (na średnim ogniu przez ok. 2 min.)

Przygotuj kurczaka:

  1. Marynuj pierś z kurczaka w 2-3 łyżkach jogurtu, soli, pieprzu i 5 g pasty Madras Curry przez 30 minut. Pierś z kurczaka smażymy na patelni na średnim ogniu, aż się zarumieni z obu stron, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni Celsjusza (opcja góra / dół) na 10-12 minut.
  2. Gotowy kurczak wyjmij z piekarnika i odstaw na 5-10 minut.
  • Jeśli pierś kurczaka jest większa niż 200 g, przekrój go na pół lub trzymaj dłużej w piekarniku (około 20 minut).

Sos Madras Curry :

  1. Na tej samej patelni, na której smażyłeś pierś z kurczaka, dodaj 2 łyżki oleju słonecznikowego. Następnie nałóż pastę Madras Curry i smaż na średnim ogniu przez 1-2 minuty, ciągle mieszając.
  2. Dodaj posiekane pomidory, płatki chili i smaż przez 3-4 minuty. Po tym czasie wlej mleczko kokosowe, dopraw solą, pieprzem i trzymaj na ogniu przez kolejne 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje.

Sos jogurtowy:

  • Jogurt wymieszaj z drobno posiekaną kolendrą i sokiem z cytryny. Możesz doprawić solą i pieprzem.

Warzywa:

  • Pokrój pomidory i cebulę w grube plastry, posmaruj je kilkoma kroplami oleju i umieść na patelni.
  • Następnie smaż 2-3 minuty z każdej strony.

Na talerz włóż sos Madras Curry, plastry pomidorów i cebuli. Gotową pierś z kurczaka pokrój na 5 grubych plastrów. Osobno podaj pitę, a w misce sos jogurtowo-kolendrowy.

Smacznego!

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Mleczko kokosowe 5-7% 400 ml House of Asia

Mleczko kokosowe 5-7% 400 ml

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI