Sushi maki z tykwą i rzodkwią marynowaną
Sushi, czyli najbardziej znana potrawa kuchni japońskiej to przysmak, który przypadnie do gustu wszystkim fanom prawdziwej fuzji smaków! Delikatny ryż, marynowane warzywa oraz aromatyczne sosy zwinięte w liście nori to przepis na udany lunch lub przekąskę.
Liczba porcji: 4
Czas: 45 min.
Ostrość:
Składniki
- 200 g ryżu do sushi
- 4 liście nori alg morskich
- 4 łyżki sosu do ryżu sushi
- 43 g pasty wasabi
- 2 łyżki wodorostów wakame namoczonych
- 100 g tykwy marynowanej
- 350 g rzodkwi marynowanej
- 150 ml sosu sojowego jasnego Premium
- 190 g różowego imbiru do sushi
- 2 łyżeczki sosu sriracha zielone chili
- 3 łyżki sezamu
- 2 łyżeczki majonezu wegańskiego
- 1 dojrzałe awokado pokrojone w paski
- 1 średni ugotowany batat pokrojony jak frytki
- 1 mały zielony ogórek pokrojony w paski bez pestek
- 100 g wędzonego tofu pokrojony w długie paski
Sposób przygotowania
- Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu (zobacz film jak ugotować ryż do sushi). Po ugotowaniu dopraw go do smaku sosem do ryżu. Pozostaw do wystygnięcia.
- Liście nori wyłóż pojedynczo na matę bambusową i nałóż na nie równomiernie ryż pozostawiając po 1 cm wolnego miejsca z każdej strony. W pierwszej rolce ryż posmaruj sosem sriracha oraz majonezem i ułóż marynowaną rzodkiew, awokado i tofu. Posyp całość sezamem i zwiń dokładnie rolkę.
- Do przyrządzenia kolejnej rolki użyj sosu sriracha, majonezu, pokrojonego batata, ogórka i tykwę. Dokładnie zwiń rolkę.
- Do trzeciej rolki na ryż użyj wasabi oraz majonez. Połóż glony nori posyp sezamem i ułóż zielonego ogórka, tofu oraz marynowaną rzodkiew. Dokładnie zwiń rolkę.
- Do czwartej rolki wykorzystaj wasabi, awokado, ogórka oraz tofu. Dokładnie zwiń rolkę.
- Sushi pokrój dobrze naostrzonym nożem na około 2 cm kawałki. Podawaj z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi.