Zielone curry z warzywami i pastą z kolendry
Masz ochotę na pikantny klasyk kuchni tajskiej? Wypróbuj zielone curry z warzywami i pastą z kolendry, która nadaje całości wyjątkowego aromatu. Przepis przygotowany we współpracy z influencerem Karolina Kos.
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min.
Ostrość:
Składniki
- 400 ml mleczka kokosowego schłodzonego
- 50 g pasty z kolendry
- 3 łyżeczki zielonej pasty curry
- 3 łyżki liści limonki kaffir
- 1 ząbek czosnku startego
- 2 cm imbiru startego
- 1 por bez liści pokrojony w plasterki
- 6 pieczarek pokrojonych w plasterki
- 1 żółta papryka pokrojona w paski
- 1 mały brokuł podzielony na różyczki
- ¼ limonki
- 2 łyżki oleju
Do podania:
- Ryż jaśminowy
- Kolendra świeża
- Papryczka chili posiekana
Sposób przygotowania
- Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmaż czosnek, imbir oraz pora. Dodaj 2 łyżki gęstej części mleczka kokosowego, pastę z kolendry oraz paprykę. Duś pod przykryciem przez 3 minuty.
- Następnie dodaj liście limonki kaffir oraz pastę curry. Wymieszaj dokładnie, a jeśli całość będzie za gęsta, dolej odrobinę mleczka kokosowego.
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmaż pieczarki, aż lekko zbrązowieją.
- Do garnka dodaje brokuła i pozostałe mleczko kokosowe. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj pieczarki i wlej sok z limonki. Wymieszaj.
- Danie podawaj z ryżem, posypane kolendrą oraz papryczką chili.