Kurczak katsu w panierce panko Praktykulinarni

Szukasz przepisu na obiad, który przygotujesz w zaledwie pół godziny? Ta receptura jest właśnie dla Ciebie. Praktykulinarni przygotowali swoją drobiową wersję kotletów katsu. Połączenie warzyw i mięsa będzie bardzo sycące, a słodkawy i korzenny smak sosu Tonkatsu doda potrawie wyjątkowego aromatu.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.7 / 5. Ilość głosów: 9

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 30 min.

Ostrość:

Składniki

  • 100 g panierki panko
  • 200 g ryżu do sushi
  • 50 ml sosu Tonkatsu
  • 1 łyżeczka sezamu (białego lub czarnego)
  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g poszatkowanej kapusty (białej i czerwonej)
  • 2 ogórki gruntowe pokrojone w półplastry
  • 1 szklanka fasoli edamame
  • Listki groszku (opcjonalnie)

Dodatki do kapusty:

Przyprawy do kurczaka: sól, pieprz, słodka papryka

Sposób przygotowania

  1. Ryż do sushi ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Mięso oprósz solą, pieprzem i papryką. Posyp mąką i panieruj w jajku, a później w panko. Smaż na oleju na zloty kolor, następnie przełóż na blaszkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz przez 12-15 minut, w zależności od grubości filetów.
  2. Poszatkowaną kapustę wymieszaj ze szczyptą soli, octem ryżowym, cukrem i szczypiorkiem. Pokrój ogórki. Fasolkę edamame wyłuskaj.
  3. Żeby uformować kopczyk z ryżu, miseczkę wyłóż folią spożywczą, nałóż porcję ryżu, delikatnie dociśnij. Przełóż na talerz, odwracając miskę do góry dnem i zdejmij folię. Kopczyk posyp sezamem.
  4. Na talerz nałóż warzywa i fasolkę. Filety wyjmij z piekarnika i odstaw na 2 minuty. Potem pokrój na plastry i przełóż na talerz. Polej sosem tonkatsu.

TIP: Filety z kurczaka możesz od razu podzielić na 4 porcje, przecinając każdy w poprzek na pół. Wtedy skróć czas pieczenia do 6-7 minut albo smaż na patelni, zmniejszając płomień lub moc kuchenki.
TIP: Cukier kokosowy możesz zastąpić ksylitolem.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Panierka Panko 200g House of Asia

Panierka Panko 200 g

Nowość
Bestseller
Ryż do sushi 400g House of Asia

Ryż do sushi 400 g

Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

Nowość
Bestseller
Sos Tonkatsu 150 ml House of Asia

Sos Tonkatsu 150 ml

Nowość
Bestseller
Biały sezam 50g House of Asia

Sezam biały 50 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI