Onigiri z tuńczykiem i łososiem
Onigiri to japońska odpowiedź na znane nam kanapki. Zamiast pieczywa, Japończycy wykorzystują ryż, który wypełniają ulubionymi, najczęściej rybnymi, farszami. Onigiri jest nie tylko świetnym pomysłem na przekąskę w domu, ale również do szkoły, czy na wycieczkę. Jak złożyć onigiri za pomocą foremki? Koniecznie zajrzyj tu>
Liczba porcji: 7
Czas: 60 min.
Ostrość:
Składniki
- 250 g ryżu do sushi
- 2-3 liście nori
Nadzienie do onigiri:
- 1 łyżeczka sosu sriracha
- 100 g łososia grillowanego lub pieczonego
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżeczki szczypiorku
Nadzienie do onigiri:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka płatków chili
TIP: Po złożeniu onigiri możesz doprawić ryż na wierzchu ulubionymi przyprawami takimi jak sól, płatki chili, sezam, curry lub shichimi togarashi.
TIP: Formowanie kanapek możesz ułatwić sobie korzystając z foremki do onigiri (onigiri mold).
Sposób przygotowania
- Ryż przygotuj według przepisu na opakowaniu. Gotowy ryż przełóż do drewnianego lub plastikowego naczynia i odstaw do ostudzenia.
- Lekko ciepły ryż podziel na kilka części i każdą dopraw według własnych preferencji.
- Łososia pokrój na niewielkie kawałki. Przełóż do go miski, a następnie wymieszaj z majonezem oraz sosem sriracha.
- Tuńczyka odsącz z wody, przełóż do miski i wymieszaj z majonezem oraz płatkami chili.
- Zwilż obie dłonie wodą, aby zapobiec przyklejaniu się ryżu. Nabierz w dłonie odrobinę ryżu, a następnie utwórz w nim niewielkie wgłębienie. Po środku ułóż odrobinę nadzienia (około 1 łyżeczki).
Następnie przykryj farsz ryżem i uformuj kształt trójkąta. - Nori potnij w paski i owiń nimi onigiri.