Sałatka z Wakame i rzodkiewką
Pożywna sałatka w azjatyckim stylu sprawdzi się nie tylko jako smakowity dodatek do sushi, ale również jako towarzysz potraw z grilla. Jest prosta w wykonaniu, wybitnie smaczna i doskonale dopełni letnie menu. Do dzieła!
Liczba porcji: 4
Czas: 20 min
Ostrość:
łagodne
Składniki
-
1 opakowanie Wodorostów Wakame House of Asia
-
3 łyżki prażonego Sezamu białego House of Asia
-
1 średni ogórek obrany
-
5 rzodkiewek pokrojonych w cienkie paski
-
1 mały pęczek kolendry
Dressing:
-
2 łyżki Octu ryżowego House of Asia
-
1 łyżeczka Oleju sezamowego House of Asia
-
1 łyżeczka cukru brązowego
-
½ łyżeczka soli
Sposób przygotowania
1. Wodorosty Wakame przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedź je i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Ogórka przekrój na cztery części, a następnie wydrąż z niego miąższ. Twardą część pokrój w cienkie paski, delikatnie posól i odłóż do sitka.
3. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki dressingu tak, aby cukier oraz sól całkowicie się rozpuściły.
4. Do miski przełóż wodorosty Wakame, dodaj ogórka oraz rzodkiewkę, a następnie posyp sezamem i polej całość dressingiem.