Soczysty kurczak z grilla po tajsku Wantabite
Macie ochotę na soczystego kurczaka? Wantabite_pl przychodzi właśnie z takim przepisem. Sekretem całego dania jest odpowiedni sos złożony z kremowego mleczka kokosowego KARA i naszej kompozycji czerwonej pasty curry. Z takimi szaszłykami będziecie królować na każdym grillu.
Liczba porcji: 5
Czas: 30 min
Ostrość:
Ostre
Składniki
Marynata:
2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia
2 łyżeczki Pasty z imbiru House of Asia
10 ml Kremu kokosowego KARA 23-26%
sól
Sos:
4 łyżki Pasty curry czerwonej House of Asia
2 łyżki Sosu rybnego House of Asia
390 ml Kremu kokosowego KARA 23-26%
2 łyżki cukru trzcinowego
sok z połowy limonki
Dodatkowo:
ok. 600 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
Sposób przygotowania
1. Kurczaka przełóż do miski i dodaj pastę z czosnku, imbiru, sól oraz mleko kokosowe. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.
2. Na patelnię dodaj mleczko kokosowe i czerwoną pastę curry, wymieszaj i podgrzej na średnim ogniu.
4. Następnie dodaj sos rybny, cukier trzcinowy oraz sok z limonki. Gotuj przez chwilę, aż składniki się połączą.
5. Kiedy sos przestygnie, przełóż go do kurczaka i wymieszaj.
6. Kurczaka nabij na wykałaczki po 3-4 kostki.
7. Smaż na grillu lub patelni grillowej, co jakiś czas odwracając. W razie potrzeby możesz za pomocą pędzelka posmarować szaszłyki sosem curry, aby uzyskać jeszcze więcej smaku.