Sushi bowl z łososiem i tykwą Kampio Praktykulinarni
Tradycyjne sushi to wyśmienite danie, ale jego przygotowanie zabiera wiele czasu. Praktykulinarni mają dla Was alternatywę, w postaci szybkiego „sushi” w miseczkach! Sushi bowl zawiera w sobie wszystko to, co w sushi najlepsze. Połączenie marynowanej ryby z mango, awokado to gwarancja pełnowartościowego posiłku.
Liczba porcji: 4
Czas: 30 min.
Ostrość:
Składniki
- 200 ryżu do sushi
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka sezamu czarnego
- 1 łyżka sezamu białego
- 50 g różowego imbiru
- 150 g rzodkwi daikon
- 100 g tykwy
- 200 g fileta z łososia (bez skóry)
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka oleju
- 1 mango pokrojone w plastry
- 1 awokado pokrojone w plastry
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 ogórki gruntowe pokrojone w półplastry
- 6 rzodkiewek pokrojonych w plastry
- 110 g czerwonej kapusty poszatkowanej
- 1 łyżka szczypiorku posiekanego
- 1 szklanka fasoli edamame
Do podania:
Sposób przygotowania
- Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Później uformuj z niego małe kulki i udekoruj je sezamem.
- Łososia pokrój na kawałki (na jeden kęs), zamarynuj w sosie sojowym, syropie klonowym i łyżeczce sezamu.
- Awokado obierz, pokrój i od razu skrop sokiem z cytryny. Obierz i pokrój mango. Pokrój ogórki, rzodkiewki i rzodkiew daikon. Z tykwy możesz uformować „ślimaczki”. Fasolkę edmame wyłuskaj wcześniej. Możesz kupić mrożone strączki, krótko zblanszować i wyjąć nasiona.
- Rozgrzej patelnię, wlej olej i przełóż rybę razem z marynatą. Smaż przez 2 minuty, obróć w połowie smażenia.
- Przygotuj miski lub głębokie talerze. Ułóż składniki według uznania i tak, żeby cieszyć się kolorami. Podawaj z imbirem i sosem sojowym.