Zupa krewetkowa z mleczkiem kokosowym Mateusz Krojenka
Jedliście kiedyś zupę krewetkową? Jeśli nie, to najwyższy czas wypróbować! Mateusz Krojenka – bardzo zdolny kucharz z MasterCheffa – przygotował dla Was przepis na zupę krewetkową na bazie naszego mleczka kokosowego oraz czerwonego curry.
Liczba porcji: 2
Czas: 15 min
Ostrość:
Składniki
- 400 ml Mleczka kokosowego House of Asia
- 50 ml Sosu rybnego House of Asia
- 1 łyżeczka Czerwonej pasty curry House of Asia
- 12 dużych krewetek
- 4 ząbki czosnku pokrojonego w plastry
- 1 duża biała cebula pokrojona w kostkę
- 1 papryczka chilli pokrojona w plastry
- 5 cm średniego pora
- 50 g masła
- Sok z połowy cytryny
- 500 ml bulionu warzywnego
- Szczypta soli oraz pieprzu białego
Sposób przygotowania
- Na patelnie dodaj cebulę, czosnek oraz chilli i smaż na rozgrzanym masełku przez około 2 min. po czym dodaj pastę curry.
- W między czasie obierz krewetki następnie wrzuć je na patelnię poprawiając solą oraz pieprzem. Smaż 2 min. po czym zalej bulionem.
- Dodaj pokrojony por i gotuj przez 5 min.
- Następnie dodaj mleczko kokosowe oraz sos rybny. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na sam koniec dodaj sok z cytryny. Można dodatkowo dorzucić troszkę świeżej kolendry.