Jak zrobić Temari sushi? Praktykulinarni
Kolejna odsłona wyśmienitego temari, czyli japońskich kuleczek ryżowych ozdobionych przeróżnymi dodatkami. Tym razem Praktykulinarni ukryli w nich smakowite niespodzianki!
Liczba porcji: 2
Czas: 60 min.
Ostrość:
Składniki
Ryż:
- 500 g ryżu do sushi
- 12 łyżek octu ryżowego
- 6 łyżeczek cukru trzcinowego
Dodatki:
- 15 g pasty miso
- 1 łyżeczka sosu sojowego do sushi
- 2 łyżki sosu Teriyaki
- 6 plastrów tykwy marynowanej
- 5 pasków rzodkiwi daikon
- 1 liść nori
- 2 jajka L
- 1 łyżka oleju
- 100 g tofu naturalnego pokrojonego w plastry
- ½ małej cukinii pociętej w paski
- ¼ dyni hokkaido
- ½ łyżeczki cukru
- 100 g pstrąga wędzonego
- 5 paluszków surimi w kształcie krewetek
- 3 paluszki surimi klasyczne pokrojone na nieduże kawałki
- 1 ogórek pokrojony w plastry
- 2 rzodkiewki pokrojone w plastry
- 2 pieczarki pokrojone w plastry
- ½ awokado pokrojone w paski
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ mango pokojonego w paski
- Olej do smażenia
Do dekoracji:
Do podania:
- Sos sojowy light
- Wasabi
- Imbir marynowany
Sposób przygotowania
- Ryż przygotuj według naszego przepisu.
- Piekarnik rozgrzej do 180°C. Część dyni pokrój w cienkie księżyce, a część w kostkę. Następnie wyłóż całość na blachę i piecz przez 8-10 minut.
- Aby przygotować kinshi tamago, w miseczce roztrzep jajka, a następnie dodaj pastę miso, sos sojowy i cukier. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wlej jaja. Podsmaż je z obu stron tworząc cienki omlet. Zdejmij z patelni, a następnie złóż na 4 części i potnij na paseczki o szerokości 2-3 mm.
- Ugotowany ryż podziel na porcje za pomocą łyżki do lodów. Do środka kulek włóż pieczoną dynię lub kawałki surimi, a następnie ułóż je na talerzu i przykryj folią spożywczą.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cukinię oraz pieczarki. Dodaj 1 łyżkę sosu Teriyaki i wymieszaj. Ostudź, a następnie rozdziel wszystkie paski. Na tej samej patelni podsmaż tofu i dopraw pozostałym sosem Teriyaki.
- Na blacie rozłóż kawałek folii spożywczej, a następnie na jej środku ułóż wybrane dodatki tak, aby delikatnie na siebie nachodziły. Powierzchnia dodatków powinna być nieco większa niż średnica kulki ryżu. Na dodatkach połóż odmierzony ryż, a następnie zbierz końce folii i zawiń ciasno, formując kulę. Odłóż na bok i odwiń z folii dopiero, kiedy wszystkie temari będą gotowe.
- Kulki sushi odwiń z folii i ułóż na talerzu. Udekoruj sezamem i podawaj z imbirem, wasabi oraz sosem sojowym.
TIP: Aby awokado nie pociemniało, polej je odrobiną soku z cytryny.
Przykładowe zestawy składników w naszym temari sushi:
- Wędzony pstrąg, surimi, awokado, omlet, rzodkiew
- Paski nori, wędzony pstrąg, awokado, limonka
- Cukinia, mango, tofu, sezam
- Dajkon, wędzony pstrąg, tykwa, sezam
- Pieczona dynia, tykwa
- Pieczona dynia, kinshi tamago, sezam
- Cukinia, surimi w kształcie krewetki, kinshi tamago, pieczarka