Jak zrobić Temari sushi? Praktykulinarni

Kolejna odsłona wyśmienitego temari, czyli japońskich kuleczek ryżowych ozdobionych przeróżnymi dodatkami. Tym razem Praktykulinarni ukryli w nich smakowite niespodzianki!

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.2 / 5. Ilość głosów: 6

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 60 min.

Ostrość:

Składniki

Ryż:

Dodatki:

  • 15 g pasty miso
  • 1 łyżeczka sosu sojowego do sushi
  • 2 łyżki sosu Teriyaki
  • 6 plastrów tykwy marynowanej
  • 5 pasków rzodkiwi daikon
  • 1 liść nori
  • 2 jajka L
  • 1 łyżka oleju
  • 100 g tofu naturalnego pokrojonego w plastry
  • ½ małej cukinii pociętej w paski
  • ¼ dyni hokkaido
  • ½ łyżeczki cukru
  • 100 g pstrąga wędzonego
  • 5 paluszków surimi w kształcie krewetek
  • 3 paluszki surimi klasyczne pokrojone na nieduże kawałki
  • 1 ogórek pokrojony w plastry
  • 2 rzodkiewki pokrojone w plastry
  • 2 pieczarki pokrojone w plastry          
  • ½ awokado pokrojone w paski
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ mango pokojonego w paski
  • Olej do smażenia

Do dekoracji:

Do podania:

Sposób przygotowania

  1. Ryż przygotuj według naszego przepisu.
  2. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Część dyni pokrój w cienkie księżyce, a część w kostkę. Następnie wyłóż całość na blachę i piecz przez 8-10 minut.
  3. Aby przygotować kinshi tamago, w miseczce roztrzep jajka, a następnie dodaj pastę miso, sos sojowy i cukier. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wlej jaja. Podsmaż je z obu stron tworząc cienki omlet. Zdejmij z patelni, a następnie złóż na 4 części i potnij na paseczki o szerokości 2-3 mm.
  4. Ugotowany ryż podziel na porcje za pomocą łyżki do lodów. Do środka kulek włóż pieczoną dynię lub kawałki surimi, a następnie ułóż je na talerzu i przykryj folią spożywczą.
  5. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cukinię oraz pieczarki. Dodaj 1 łyżkę sosu Teriyaki i wymieszaj. Ostudź, a następnie rozdziel wszystkie paski. Na tej samej patelni podsmaż tofu i dopraw pozostałym sosem Teriyaki.
  6. Na blacie rozłóż kawałek folii spożywczej, a następnie na jej środku ułóż wybrane dodatki tak, aby delikatnie na siebie nachodziły. Powierzchnia dodatków powinna być nieco większa niż średnica kulki ryżu. Na dodatkach połóż odmierzony ryż, a następnie zbierz końce folii i zawiń ciasno, formując kulę. Odłóż na bok i odwiń z folii dopiero, kiedy wszystkie temari będą gotowe.
  7. Kulki sushi odwiń z folii i ułóż na talerzu. Udekoruj sezamem i podawaj z imbirem, wasabi oraz sosem sojowym.

TIP: Aby awokado nie pociemniało, polej je odrobiną soku z cytryny.

Przykładowe zestawy składników w naszym temari sushi:

  1. Wędzony pstrąg, surimi, awokado, omlet, rzodkiew
  2. Paski nori, wędzony pstrąg, awokado, limonka
  3. Cukinia, mango, tofu, sezam
  4. Dajkon, wędzony pstrąg, tykwa, sezam
  5. Pieczona dynia, tykwa
  6. Pieczona dynia, kinshi tamago, sezam
  7. Cukinia, surimi w kształcie krewetki, kinshi tamago, pieczarka

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Ryż do sushi 500g House of Asia

Ryż do sushi 500 g

Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

Nowość
Bestseller
Pasta Miso 75g House of Asia

Pasta Miso 75 g

Nowość
Bestseller
Pasta Wasabi 43g House of Asia

Pasta Wasabi 43 g

Nowość
Bestseller
Kanpyo tykwa marynowana 100g House of Asia

Kanpyo tykwa marynowana 100 g

Nowość
Bestseller
Japoński sos Teriyaki 150ml House of Asia

Sos Teriyaki 150 ml

Nowość
Bestseller
Czarny sezam 50g House of Asia

Sezam czarny 50 g

Nowość
Bestseller
Biały sezam 50g House of Asia

Sezam biały 50 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI