Jak przygotować marynatę na grilla z azjatyckim twistem?

Jak przygotować marynatę na grilla z azjatyckim twistem?

Szukasz nietypowych i prostych marynat na grilla? Zaskocz swoich znajomych i przygotuj je w prawdziwie azjatyckim stylu. Wystarczy kilka prostych składników, takich jak sos sojowy, pasta z chili i imbiru, czy zwykła musztarda, a Twój grill zamieni się w orientalne przyjęcie. Poznaj przepisy na marynaty przygotowane przez naszego kucharza – Jarka Owczarczyka. Mięso, ryby, a może grill w wersji wege? Na wszystko mamy już sposób!

Marynata do grillowanej piersi z kurczaka

Marynata do grillowanej piersi z kurczaka House of Asia
  • 2 porcje
  • Czas przygotowania: 5 minut
  • Poziom trudności: 1
    Poziom ostrości : 1

Składniki :

Sposób przygotowania :

  1. Wszystkie składniki marynaty włóż do pojemnika i za pomocą blendera dokładnie wymieszaj.
  2. Przygotowaną marynatą posmaruj mięso i pozostaw w lodówce na minimum 2 godziny. Jeśli masz więcej czasu to zostaw mięso w lodówce na całą noc.

TIP: Aby marynata była aromatyczna bazylie należy sparzyć i zahartować w wodzie z lodem. Później odciśnij i dodaj do marynaty.

Marynata do wieprzowiny

Marynata do wieprzowiny House of Asia
  • 2 porcje
  • Czas przygotowania : 5 minut
  • Poziom trudności: 1
  • Poziom ostrości: 1

Składniki :

Sposób przygotowania :

  1. Wszystkie składniki marynaty włóż do pojemnika i za pomocą blendera i dokładnie wymieszaj.
  2. Przygotowaną marynatą posmaruj mięso i pozostaw w lodówce na minimum 3-4 godziny. Najlepiej marynować mięso przez na całą noc.

TIP: Karkówkę przed marynowaniem zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 4 godziny. Później odwiń, pokrój w plastry około 1 cm i posmaruj marynatą. Mięso w marynacie najlepiej marynować 24 godziny w lodówce.

Marynata pikantna do skrzydełek z kurczaka

Marynata pikantna do skrzydełek z kurczaka House of Asia
  • 2 porcje
  • Czas przygotowania : 10 min
  • Poziom trudności: 1
  • Poziom ostrości : 2

Składniki:

Sposób przygotowania :

  1. Wszystkie składniki marynaty włóż do pojemnika i za pomocą blendera dokładnie wymieszaj.
  2. Przygotowaną marynatą posmaruj mięso i pozostaw w lodówce na minimum 3-4 godziny. Najlepiej jest pozostawić mięso w lodówce na całą noc.

Marynata do grillowanych owoców i warzyw

Marynata do grillowanych owoców i warzyw House of Asia
  • 2 porcje
  • Czas przygotowania : 5 minut
  • Poziom trudności: 1
  • Poziom ostrości: 1

Składniki :

Sposób przygotowania :

  1. Wszystkie składniki marynaty włóż do miski i dokładnie wymieszaj.
  2. Przygotowaną marynatą posmaruj mięso i pozostaw w lodówce na minimum 15 minut .

Marynata cytrusowo-ostra do owoców morza

Marynata cytrusowo-ostra do owoców morza House of Asia
  • 4 porcje
  • Czas przygotowania: 10 min
  • Poziom trudności: 1
  • Poziom ostrości: 1

Składniki:

Sposób przygotowania :

  1. Wszystkie składniki marynaty włóż do pojemnika i za pomocą blendera dokładnie wymieszaj.
  2. Przygotowaną marynatą posmaruj mięso i pozostaw w lodówce na minimum 3-4 godziny a najlepiej jest pozostawić na całą noc.

Marynata do ryb takich jak łosoś, dorsz, dorada

Marynata do ryb takich jak łosoś, dorsz, dorada House of Asia
  • 4 porcje
  • Czas przygotowania: 10 minut
  • Poziom trudności: 1

Składniki:

Sposób przygotowania :

  1. Wszystkie składniki marynaty włóż do rondelka. Dokładnie mieszając na wolnym ogniu poczekaj do momentu, kiedy składniki rozpuszczą.
  2. Przygotowaną marynatą, za pomocą pędzla, posmaruj rybę i pozostaw w lodówce na minimum 15 minut. Najlepiej jest pozostawić rybę w marynacie na ok. 1 godzinę.  

TiP: Rybę najlepiej grillować na papierze do pieczenia, a czas grillowania jest zależny od wielkości fileta.

Marynata do grillowanego sera tofu lub halloumi

Marynata do grillowanego sera tofu lub halloumi
  • 2 porcje
  • Czas przygotowania: 5 minut
  • Poziom trudności: 1
  • Poziom ostrości: 1

Składniki:

Sposób przygotowania :

  1. Wszystkie składniki marynaty włóż do miski i dokładnie wymieszaj.
  2. Przygotowaną marynatą, z pomocą pędzla, posmaruj ser i pozostaw w lodówce na minimum 15 minut.

TIP: Aby ser dobrze się grillował dobrze rozgrzej ruszt i pozbądź się nadmiaru marynaty .  

Marynata barbecue do żeberek na grilla

Marynata barbecue do żeberek na grilla House of Asia
  • 2 porcje
  • Czas przygotowania: 10 minut 
  • Poziom trudności: 1
  • Poziom ostrości : 2

Składniki :

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki marynaty włóż do pojemnika i za pomocą blendera dokładnie wymieszaj.
  2. Przygotowaną marynatą posmaruj mięso i pozostaw w lodówce na minimum 3-4 godziny. Najlepiej będzie zostawić mięso w marynacie na całą noc.

TIP: Jeśli chcesz, aby żeberka były soczyste i kruche, najpierw ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości mięsa, a następnie zamarynuj i grilluj w folii aluminiowej.

Marynata z musztardą z estragonem i ziołami

Marynata z musztardą z estragonem i ziołami House of Asia
  • 2 porcje
  • Czas przygotowania: 5 minut
  • Poziom trudności: 1
  • Poziom ostrości : 1

Składniki :

Sposób przygotowania :

  1. Wszystkie składniki marynaty włóż do miski i za pomocą łyżki dokładnie wymieszaj.
  2. Przygotowaną marynatą posmaruj mięso i pozostaw w lodówce na minimum 3-4 godziny. Jeśli masz możliwość pozostaw mięso w marynacie na całą noc.
Wróć do poprzedniej strony

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 13

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Bezglutenowy sos rybny 200ml House of Asia

Bezglutenowy sos rybny 200 ml

Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

Nowość
Bestseller
Mleczko kokosowe 12-14% 400ml House of Asia

Mleczko kokosowe 12-14% 400 ml

Nowość
Bestseller
Pasta z czosnku 120g House of Asia

Pasta z czosnku 120 g

Nowość
Bestseller
Pasta z chili 120g House of Asia

Pasta z chili 120 g

Nowość
Bestseller
Pasta z imbiru 120g House of Asia

Pasta z imbiru 120 g

NASZE MARKI