Krewetki w tempurze z aromatycznymi sosami
Krewetki to jedne z najchętniej spożywanych owoców morza i cieszą się wciąż niesłabnącą popularnością. Panierka z Tempury oraz zestaw aromatycznych sosów to idealne połączenie — zapewniamy, że będziecie chętnie wracać do tych smaków.
Liczba porcji: 2
Czas: 30 min.
Ostrość:
Składniki
- 150 g tempura panierka
- 20 obranych krewetek tygrysich
- 1 szklanka zimnej wody gazowanej
- Lód w kostkach
- Szczypta soli
- 1 l oleju rzepakowego , rozgrzej do 180*C
Sosy do tempury
Sos ponzu z szalotką:
- 125 ml sosu sojowego jasnego
- 125 ml sosu ponzu
- 4 szalotki drobno pokrojone
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
Sos mango chili:
- 450 g pulpy z mango alphonso
- 2 małe czerwone papryczki chilli pokrojone na 3 części
- 6 gałązek świeżej mięty
- Sok z limonki do smaku
Sposób przygotowania
- Olej rozgrzej w garnku do temperatury 180 stopni.
- Panierkę przygotuj tuż przed samym smażeniem: rozmieszaj nierównomiernie tempurę z wodą gazowaną, dopraw solą (mogą powstać delikatne grudki). Najlepiej jak do mieszania użyjesz pałeczek. Stopniowo dodaj kilka kostek lodu, nie mieszaj. Pojedynczo wkładaj krewetki do tempury, następnie włóż na rozgrzany tłuszcz. Smaż ok 2 min.
- Na dużym talerzu rozłóż ręcznik papierowy. Usmażoną tempurę wykładaj na talerz.
- Podawaj z ulubionymi sosami.
Sos ponzu z szalotką:
Wszystkie składniki połącz w misce. Odstaw do przegryzienia się smaków.
Sos mango chili:
Pulpę wlej do rondelka, dodaj miętę i chilli. Sos gotuj aż się zredukuje o połowę. Dopraw sokiem z limonki i odstaw do wystygnięcia .