Pad Thai z krewetkami i kurczakiem

Pad Thai to jedno z najbardziej popularnych tajskich dań. Wspólnie z MniamMniam.pl przygotowaliśmy dla Was ten pyszny i łatwy w przygotowaniu przepis. Podstawą dania jest oczywiście słynna pasta Pad Thai, której najważniejszym składnikiem jest pasta z tamaryndowca. To właśnie ona jest odpowiedzialna za oryginalny smak i bez niej prawdziwy pad thai nie może się obejść. Pasta ma bogaty aromat i łączy w sosie słodko-słone smaki. Dzięki niej pad thai nabiera charakterystycznego smaku i aromatu! Do dzieła 🙂 

 

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 4

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 25 min

Ostrość:

Składniki

  • 200 g makaronu ryżowego 5 mm House of Asia
  • 200 g piersi kurczaka
  • 12 obranych krewetek świeżych lub rozmrożonych
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 100 dag kiełków fasoli mung
  • 2 dymki
  • 1/2 papryczki chili (lub więcej, jeśli lubisz pikantne potrawy)
  • mała szczypta soli

 

sos:

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcja na opakowaniu. 
  2. Następnie ugotuj Fasolkę w osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedź, przelej zimną wodą.
  3. Jajka lekko posól i roztrzep w miseczce. Czosnek pokrój na cienkie plasterki. Papryczkę pokrój na cienkie, ukośne plasterki. Dymkę pokrój ukośnie na kawałki o długości 3-4 cm.
  4. Mięso pokrój w poprzek włókien na cienkie paski.
  5. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj w miseczce.
  6. W woku rozgrzej dość mocno jedną łyżkę oleju, wlej jajka i usmaż omlet – nie przewracaj go – podważaj brzegi podczas smażenia, by masa spływała pod spód. Porwij go na kawałki i przełóż do miseczki.
  7. W woku rozgrzej silnie 2 łyżki oleju, dodaj czosnek i chili, smaż, nie przerywając mieszania przez kilkanaście sekund.
  8. Do woka dodaj mięso i krewetki, smaż na dużym ogniu, aż zmienią kolor ze wszystkich stron – mieszaj cały czas 🙂
  9. Dodaj makaron, sos i dymkę oraz fasolkę i połowę kiełków. Wymieszaj, smaż na największym ogniu maksymalnie przez minutę.
  10. Dodaj kawałki omletu i delikatnie wymieszaj.
  11. Przełóż na talerze, udekoruj kiełkami, posiekanymi orzeszkami oraz listkami kolendry i ćwiartkami limonek.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Bezglutenowy sos rybny 200ml House of Asia

Bezglutenowy sos rybny 200 ml

Nowość
Bestseller
Sok z limonki 250ml House of Asia

Sok z limonki 250 ml

Nowość
Bestseller
Pasta Pad Thai 113g House of Asia

Pasta Pad Thai 113 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI