Pad Thai z krewetkami i kurczakiem
Pad Thai to jedno z najbardziej popularnych tajskich dań. Wspólnie z MniamMniam.pl przygotowaliśmy dla Was ten pyszny i łatwy w przygotowaniu przepis. Podstawą dania jest oczywiście słynna pasta Pad Thai, której najważniejszym składnikiem jest pasta z tamaryndowca. To właśnie ona jest odpowiedzialna za oryginalny smak i bez niej prawdziwy pad thai nie może się obejść. Pasta ma bogaty aromat i łączy w sosie słodko-słone smaki. Dzięki niej pad thai nabiera charakterystycznego smaku i aromatu! Do dzieła 🙂
Liczba porcji: 4
Czas: 25 min
Ostrość:
Składniki
- 200 g makaronu ryżowego 5 mm House of Asia
- 200 g piersi kurczaka
- 12 obranych krewetek świeżych lub rozmrożonych
- 100 g zielonej fasolki szparagowej
- 3 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 100 dag kiełków fasoli mung
- 2 dymki
- 1/2 papryczki chili (lub więcej, jeśli lubisz pikantne potrawy)
- mała szczypta soli
sos:
- 4 łyżki pasty do Pad Thai House of Asia
- 4 łyżki sosu rybnego House of Asia
- 3 łyżki soku z limonki House of Asia
- 2 łyżki cukru kokosowego Haouse of Asia
- 5 łyżek jasnego sosu sojowego
do podania:
- 4 łyżki niezbyt drobno posiekanych orzeszków ziemnych bez soli
- świeże listki kolendry
- 2 limonki
Sposób przygotowania
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
- Następnie ugotuj Fasolkę w osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedź, przelej zimną wodą.
- Jajka lekko posól i roztrzep w miseczce. Czosnek pokrój na cienkie plasterki. Papryczkę pokrój na cienkie, ukośne plasterki. Dymkę pokrój ukośnie na kawałki o długości 3-4 cm.
- Mięso pokrój w poprzek włókien na cienkie paski.
- Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj w miseczce.
- W woku rozgrzej dość mocno jedną łyżkę oleju, wlej jajka i usmaż omlet – nie przewracaj go – podważaj brzegi podczas smażenia, by masa spływała pod spód. Porwij go na kawałki i przełóż do miseczki.
- W woku rozgrzej silnie 2 łyżki oleju, dodaj czosnek i chili, smaż, nie przerywając mieszania przez kilkanaście sekund.
- Do woka dodaj mięso i krewetki, smaż na dużym ogniu, aż zmienią kolor ze wszystkich stron – mieszaj cały czas 🙂
- Dodaj makaron, sos i dymkę oraz fasolkę i połowę kiełków. Wymieszaj, smaż na największym ogniu maksymalnie przez minutę.
- Dodaj kawałki omletu i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż na talerze, udekoruj kiełkami, posiekanymi orzeszkami oraz listkami kolendry i ćwiartkami limonek.